Vesti
Svet
Kina upozorava na katastrofalne posledice svetske konfrontacije
18.01.2022. 02:00
Izvor: Politika
Kina upozorava na katastrofalne posledice svetske konfrontacije
Peking - Kineski predsednik Si Đinping upozorio je danas da bi svetska konfrontacija između velikih sila mogla da ima „katastrofalne posledice” u govoru na virtuelnom skupu u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Davos skup se održava onlajn umesto redovnog, godišnjeg sastanka u tom švajcarskom gradu zbog pandemije kovida-19.
Kineski predsednik danas je pozvao na veću saradnju u borbi protiv kovida-19 i obećao da će poslati dodatnu milijardu doza vakcina drugim zemljama, dok je istovremeno pozvao druge sile da odbace mentalitet Hladnog rata u vreme rastućih geopolitičkih tenzija u ne tako prikrivenoj opasci upućenoj SAD-u.
Si Đinping se danas ponovo predstavio kao branilac multilateralizma i upozorio na tenzije na svetskom nivou.
„Istorija je pokazala više puta da konfrontacija ne rešava probleme, ona samo vodi katastrofalnim posledicama”, rekao je Si, prema zvaničnom tekstu njegovog govora. On nije pomenuo svog velikog rivala SAD.
„Naš današnji svet daleko je od toga da je miran. Ima u velikoj meri retorike koja podstiče mržnju i predrasude”, rekao je Si. Kina, promoviše nove regionalne sporazume o slobodnoj trgovini i pokreće nove „puteve svile” za Evroaziju.
Istovremeno EU i SAD, njena dva glavna trgovinska partnera, optužuju Kinu za damping, za protekcionističke mere koje pogađaju uvezene proizvode i za ograničenje pristupa stranim firmama.