Vesti
Sport
Otvorene ZOI – Srbija predstavljena u Pekingu
05.02.2022. 02:00
Izvor: B92
Otvorene ZOI – Srbija predstavljena u Pekingu
Svečanom ceremonijom otvorene su 24. Zimske olimpijske igre u Pekingu.
Peking je na ovaj način postao prvi olimpijski dualni grad, što znači da će biti prvi grad u istoriji olimpijskog pokreta koji je bio domaćin i letnjem i zimskom izdanju Olimpijskih igara.
Ceremonija otvaranja održana je na Nacionalnom stadionu, čuvenom "Ptičjem gnezdu", mestu održavanja ceremonije otvaranja letnjih Olimpijskih igara 2008. godine.Svet je tada ostao zadivljen spektaklom koji je Kina priredila, a te Igre ocenjene su kao najuspešnije Igre do tada održane.
Isti reditelj Žang Jimou, koji je tada režirao ceremoniju otvaranja, angažovan je i ovog puta.
Jimou je nekoliko puta naglasio da će ova ceremonija biti potpuno drugačija od one koju smo videli 2008. godine i zbog aktuelne situacije oko pandemije virusa Kovid-19, ali i zbog drugačijeg koncepta Igara u odnosu na one koje su održane pre 14 godina.Svečanom otvaranju prisustvovao je generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, predsednik Kine i predsednik Centralne vojne komisije Si Djinping, koji je proglasio Igre otvorenim.Otvaranju su prisustvovali i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, šefovi država i vlada, članovi kraljevih porodica iz više od 30 zemalja uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).
Među državama koje su se odlučile na diplomatski bojkot Igara su Litvanija, Velika Britanija, Australija, SAD, Kanada, Estonija, Belgija, Danska, Novi Zeland, Austrija, Slovenija, Švedska i Holandija. To ne znači da njihovih sportista neće biti u Pekingu, već samo visokih državnih funkcionera.Moto Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara "Zajedno za zajedničku budućnost", predstavlja epohalni poziv koji Kina upućuje svetu na zajedničke napore za stvaranje lepe budućnosti, ali i slikovit odraz ideje izgradnje zajednice zajedničke budućnosti u oblasti olimpijskog pokreta.
Današnji dan je po lunarnom kalendaru "Početak proleća", prvi od 24 solarna termina, što označava početak novog života. Zimske olimpijske igre se otvaraju danas, u Pekingu, prvom u istoriji gradu organizatoru dvostrukih olimpijskih igara, što nosi i simboliku da će svetlost Zimskih igara osvetliti put čovečanstva ka solidarnosti, miru i prijateljstvu.Zimske olimpijske igre u Pekingu predstavljaju prvi globalni sveobuhvatni sportski događaj, koji se održava po predviđenom roku od izbijanja epidemije korona virusa.
Na igrama će se takmičiti gotovo 3.000 sportista iz oko 90 zemalja i regiona. Igre u Pekingu uključuju više takmičenja i donose više zlatnih medalja nego bilo koje prethodne Zimske olimpijske igre.Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara nosio je alpski skijaš Marko Vukićević.
Marku će ovo biti treći nastup na Olimpijskim igrama, a prvi put je nosio zastavu naše zemlje.
Srbiju će u Pekingu predstavljati još jedna alpska skijašica Nevena Ignjatović.