Vesti
Svet
Kanadski premijer zbog protesta aktivira mere koje bile na snazi tokom dva svetska rata
14.02.2022. 20:00
Izvor: RTV
Kanadski premijer zbog protesta aktivira mere koje bile na snazi tokom dva svetska rata
OTAVA, VINDZOR - Kanadski premijer Džastin Trido obavestiće premijere kanadskih provincija o svojoj nameri da aktivira posebna ovlašćenja savezne vlade s ciljem da se okončaju protesti zbog kojih su blokirani neki granični prelazi sa Sjedinjenim Američkim Državama i paralizovani delovi Otave, glavnog grada Kanade.
U današnjem izveštaju TV mreže CBC News, koja se poziva na neimenovane izvore, citira se premijer Trido koji najavljuje da planira da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama, retko korišćenu zakonsku mogućnost koja dozvoljava saveznoj vladi da u provincijama uvodi posebne privremene mere, kako bi se osigurala bezbednost tokom nacionalnih vanrednih situacija u bilo kom delu zemlje, prenosi Rojters.
Ovo ovlašćenje je u mirnodopsko vreme do sada koristio samo jednom Tridoovog otac, bivši premijer Pjer Trido, tokom takozvane "oktobarske krize" 1970. godine.
Ova odredba je aktivirana dva puta, tokom dva svetska rata, kao zakonski Akt o ratnim merama.Premijer provincije Ontario Dag Ford najavio je danas da će ta najmnogoljudnija kanadska provincija za dve nedelje ukinuti propis o obaveznom posedovanju potvrde o vakcinaciji protiv kovida-19, ali ne zbog protesta koji su blokirali granicu i paralizovali Otavu već zato što je "to bezbedno".
U međuvremenu, u Kanadi je evidentiran porast broja slučajeva infekcija izazvanih omikron sojem korona virusa.Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade, most "Ambasador", ponovo je otvoren, nakon gotovo jednonedeljne blokade demonstranata koji se protive ograničenjima povezanim sa kovidom-19.
"Most Ambasador je sada potpuno otvoren i ponovo je omogućen slobodan protok trgovine između kanadske i američke privrede", navodi se u saopštenju kompanije "Detroit internešnel bridž" koja je operater ovog mosta, a prenosi agencija AP.
Most je, kako je saopšteno, ponovo otvoren za saobraćaj sinoć u 23 časa po lokalnom vremenu, navodi američka agencija, podsećajući da se preko ovog prelaza odvija 25 odsto ukupne trgovine između dve zemlje.
Blokada na kanadskoj strani poremetila je poslovanje u obe zemlje, pri čemu su pojedini proizvođači automobila bili primorani da zatvore nekoliko fabrika za sklapanje auto-delova.
Policija u kanadskom gradu Vindzoru je saopštila juče da je više od 20 ljudi mirno uhapšeno, da je sedam vozila odvučeno i pet zaplenjeno dok su policajci "čistili" poslednje demonstrante u blizini mosta, koji povezuje ovaj grad sa američkim gradom Detroitom.
U međuvremenu, protest u Otavi je paralisao centar grada, razbesneo stanovnike koji su nezadovoljni nereagovanjem policije i izvršio sve veći pritisak na premijera DŽastina Trudoa.
Demonstracije su "odjeknule" širom Kanade, a slični konvoji su uočeni i u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.
I američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost je upozorilo da bi u toj zemlji moglo doći do sličnih protesta.