Vesti
Svet
Snažna eksplozija u Donjecku
18.02.2022. 20:00
Izvor: RTV
Snažna eksplozija u Donjecku
Donjeck, Kijev - Snažna eksplozija odjeknula je danas u centru Donjecka, javlja dopisnik RIA Novosti.
Kako prenosi Sputnjik, eksplozija se dogodila na desetak metara od zgrade Vlade, dok okolne zgrade nisu oštećene, a TASS dodaje da je automobil dignut u vazduh.
Za sada nema informacija o tome da li ima povređenih ili poginulih u eksploziji.
Prema navodima očevidaca, prethodno su se oglasile sirene za uzbunu.Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavile su danas bombardovanje teritorije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), granatirajući oko dva sata pet naseljenih mesta.
Granatirali su tu teritoriju sa 40 minobacača kalibra 120 milimetra i 40 granata, saopštio je delegat DNR Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).
Zabeleženo je granatiranje od strane ukrajinske vojske, navodi se u izveštaju, preneo je TASS.
Kako je saopštila predstavništvo DNR, u 11.03 časova Selo Novomarievka je granatirano sa šest minobacača kalibra 120 milimetra.
U 11:47, 12:04 i 12:22, ukrajinske snage bezbednosti granatirale su selo Staromihailovka iz tri pravca.
Ispalili su sedam granata iz koaksijalnih bacača granata, 25 AGS granata, 12 minobacača kalibra 120 milimetra i dva minobacača kalibra 82 milimetra.
U 12:43 sati selo Aleksandrovka je bombardovano sa tri minobacača kalibra 82 milimetra i 8 AGS granata.
U 13.00 časova, selo Panteleimonovka je gađano sa 10 minobacača kalibra 120 milimetra.
U 13:05 je naselje Bela Kamenka gađana sa 12 minobacača kalibra 120 milimetra.
Situacija na liniji razdvajanja na istoku Ukrajine eskalirala je juče ujutru.
Samoproglašnena Donjecka narodna republika (DNR) i samoproglašena Luganska narodna republika (LNR) izvestile su o najintenzivnijem granatiranju kijevskih oružanih snaga tokom poslednjih meseci.
U granatiranju nije bilo poginulih, jedan civil je ranjen, a oštećeno je više objekata.
Sirene za uzbunu oglasile su se danas u Donjecku na istoku Ukrajine pošto je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušulin najavio je evakuaciju stanovnika iz DNR na jugoistok Rusije zbog pojačanog granatiranja, prenosi Rojters.
Sa druge strane, lider samoproglašene Luganske Narodne Republike, takođe je najavio evakuaciju stanovništva.
Agencija Interfaks prenosi da će evakuacija autobusima iz Donjecka početi u 20 sati po lokalnom vremenu.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, međutim, danas da nema informaciju o situaciji u Donbasu posle najavljene evakuacije stanovnika.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas Rusiju za širenje dezinformacija da Kijev planira da izvrši napade na istoku zemlje ili da sabotira hemijska postrojenja u regionu.
"Kategorički odbacujemo ruske dezinformacione izveštaje o navodnim ofanzivnim operacijama ili aktima sabotaže Ukrajine... Ukrajina ne sprovodi niti planira takve akcije u Donbasu", naveo je on na Tviteru, preneo je Rojters.
Kuleba nije precizirao na koje je izveštaje mislio, navela je agencija.