Vesti
Sport
Novak se ekspresno vraća na prvo mesto, Nadal mu učinio veliku uslugu!
26.02.2022. 20:00
Izvor: vesti-online.com
Novak se ekspresno vraća na prvo mesto, Nadal mu učinio veliku uslugu!
Novak Đoković je posle šokantnog poraza od Jiržija Veselog 6:4, 7:6(4) elimisan sa turnira u Dubaiju u četvrtfinalu, ali je i izgubio prvo mesto na planeti. Ipak, nema previše razloga za brigu jer će se uskoro vratiti na vrh ATP liste.
Nakon što je Novak poražen u četvrtfinalu mnogi su pomislili da će Danil Medvedev tu priliku prigrliti sa obe ruke. Ipak, desilo se potpuno suprotno. Rus je ubedjivo izgubio od Nadala u polufinalu turnira u Akapulku.
Novak jeste poražen u najboljih osam, pa će izgubiti 410 bodova (odbranio je 90 plasmanom u četvrtfinale) i od ponedeljka će imati 8.465 bodova.
S druge strane, Medvedev će preuzeti vrh ATP liste jer će od 28. februara imati 8.615 bodova. Biće to prvi put da je neko na vrhu liste posle 2004. godine, a da se ne preziva Đoković, Nadal, Federer ili Mari. Ipak, i ovo je samo privremeno!
Naime, Medvedevu bi tek trebalo da budu oduzeti bodovi sa turnira u Marseju (250) koji je prošle godine osvojio, a koji ove godine nema ni u planu. Dakle, sve sada zavisi od toga na kom će turniru igrati Medvedev, i na kojim takmičenjima će moći da nastupa Novak. Ipak, Đoković će od 14. marta biti opet najbolji teniser sveta, barem na nedelju dana.
Izuzetno je teško dati pravi odgovor koliko će tu i ostati jer niko sa sigurnošću ne zna kada će Đoković ponovo igrati i na kom turniru.
Za sada mu nije dozvoljeno da se takmiči na dva poznata mastersa u Indijan Velsu i Majamiju jer mu je zabranjen ulazak u SAD zato što nije vakcinisan protiv koronavirusa. Ima još vremena da se stvari promene jer se turnir u Kaliforniji igra tek od 10. marta, dok je Majami na programu od 23. marta do 3. aprila.
Dakle, ima vremana, ali se ne očekuje da će Amerikanci promeniti pravila, a samim tim ni da će se Novak takmičiti na ovim turnirima. Dobra vest za Srbina, ukoliko je moguće to nazvati tako, jeste činjenica da na ovim turnirima neće braniti poene jer nije igrao ni na jednom mastersu u SAD prošle godine.
Đoković je i te kako svestan ovoga, pa je najavio da će, ukoliko se stvari ne promene, odmah početi sa sezonom na šljaci. Upravo bi na evropskim turnirima Novak mogao da pokupi neohodne bodove.
Tačnije, pre svega bi to mogao da uradi u Monte Karlu koji se igra od 10. aprila, a Srbin je tu dva puta trijumfovao. Prošle godine ga je u osmini finala savladao Danijel Evans sa 6:4, 7:5, pa bi Đoković mogao da popravi svoj bodovni saldo za 910 bodova!
Dakle, ništa sada nije u rukama Đokovića već će umnogome zavisiti od rezultata Medvedeva. Ruski teniser je možda i u najboljoj formi na betonu u poslednje dve godine. Uostalom, na US ppenu je osvojio titulu, dok je na Australijan openu stao u finalu protiv Nadala.
Medvedev je u Majamiju stao u četvrtfinalu porazom od Roberta Bautiste Aguta sa 6:4, 6:2, dok je na Indijan Velsu stao u osmini finala porazom od Grigora Dimitrova sa 4:6, 6:4, 6:3. To znači da bi Medvedev sa dve titule u Americi mogao da popravi bodovni saldo za 1.730 bodova!
Sve ovo znači da će se u Srbiji sa posebnom pažnjom gledati nastupi Medvedeva, koji je oduševio mnoge u našoj zemlji jer je u Australiji jedini pominjao Đokovića kog su mnogi posmatrali kao negativca. Zbog toga je trpeo i zvižduke, ali nije odustao od svoje namere.
Ipak, sve ovo treba pogledati i iz druge perspektive da Novaku više nije imperativ da uvećava broj nedelja na vrhu ATP liste. Kako je do nogu potukao rekord Rodžera Federera (361 naspram 310) i ima godinu dana više na tom mestu od njega i čak tri više od Nadala to ga gotovo i ne zanima. Daleko od toga da će propustiti priliku da opet preuzme vrh, ali mu to svakako neće biti imperativ.
Novak sada odluke donosi na osnovu turnira na kojima će moći da igra.