Vesti
Svet
Konašenkov: Ruska vojska dobila naređenje da napreduje u svim pravcima; Ukrajinci pokušali da ubiju sopstvene vojnike na Zmijskom ostrvu
26.02.2022. 20:00
Izvor: RTV
Konašenkov: Ruska vojska dobila naređenje da napreduje u svim pravcima; Ukrajinci pokušali da ubiju sopstvene vojnike na Zmijskom ostrvu
MOSKVA - Ruskoj vojsci izdato je naređenje da krenu napred u svim pravcima, nakon što je Ukrajina odbila pregovore, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
"Svim jedinicama ruske vojske danas je naređeno da krenu napred u svim pravcima u skladu sa planom operacije, nakon što je Ukrajina odbila da učestvuje u pregovaračkom procesu", rekao je Konašenkov na brifingu za novinare.Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ukrajinska strana odbila je pregovore sa Rusijom, zbog čega je predsednik Rusije Vladimir Putin izdao naređenje vojsci da nastavi operacije, iako je u petak naredio obustavljanje napredovanja.
Manji brodovi oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali je napad odbijen, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
Kako je objasnio, u petak tokom evakuacije 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva koji su dobrovoljno položili oružje, 16 manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine pokušalo je da napadne brodove ruske Crnomorske flote, koristeći "taktiku roja".
Jedan deo ukrajinskih vojnih plovila delovao je krijući se iza civilnih brodova, preneo je Sputnjik.
"Cilj ovog napada bila je pre svega osveta ukrajinskim vojnicima koji su položili oružje i optuživanje ruske vojske za likvidiranje zarobljenika. Usled bitke na moru šest manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine je uništeno. Nijedan od 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva nije povređen", rekao je Konašenkov, kako je preneo Sputnjik.
On je istakao da su za vreme napada ukrajinskih plovila iznad tog područja patrolirale američke strateške bespilotne letelice RQ-4 "Global Hok" i MQ-9A "Riper".
"Velika je verovatnoća da su upravo američke bespilotne letelica navodile ukrajinska plovila na brodove Crnomorske flote Rusije", istakao je Konašenkov.
Rusko Ministarstvo odbrane (RMO) apelovalo danas na građane Ukrajine da zahtevaju od vlasti povlačenje teškog naoružanja iz stambenih naselja.
"Apelujemo na narod Ukrajine da zahteva da zločinačke vlasti Kijeva odmah uklone svo teško naoružanje iz njihovih domova i stambenih četvrti gradova. Još jednom naglašavam da oružane snage Rusije ne vrše nikakve napade na stambena naselja u ukrajinskim gradovima", izjavio je portparol Ministarstva Igor Konašenkov, preneo je TAS S.
Prema njegovim rečima, obaveštajci nastavljaju da beleže raspoređivanje raketnih i artiljerijskih jedinica od strane "ukrajinskih nacionalista" u stambenim naseljima ne samo u Kijevu, već i u drugim ukrajinskim gradovima.
"Nacionalisti koji uvlače ukrajinske civile u borbu neizbežno će dovesti do nesreća i žrtava. Pozivamo ukrajinske stanovnike da se ponašaju odgovorno, da ne nasedaju na ove provokacije kijevskog režima i da ne izlažu sebe i svoje najmilije nepotrebnim patnjama", rekao je Konašenkov.
Ukrajinsko rukovodstvo je više puta navodilo da ne koristi civile kao štit i da ne raspoređuje teško naoružanje u gradovima.
Ruske oružane snage uništile su više od 800 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.
"Ruske Oružane snage uništile su 821 ukrajinski vojni objekat, uključujući i 14 vojnih pista, 19 kontrolnih centara i komunikacionih čvorova, 24 protivvazdušna sistema S-300 i defanzivnih raketnih sistema Osa, kao i 48 radara", dodao je on, prenosi TAS S.
Konašenkov je dodao da su ruske snage oborile po sedam ukrajinskih aviona i helikoptera.
"Oboreno je sedam vojnih aviona, sedam helikoptera i devet dronova. Uništeno je 87 tenkova i ostalih oklopnih vozila, 28 višestrukih raketnih sistema, 118 specijalnih vojnih vozila. Ruska mornarica uništila je osam ukrajinskih patrolnih brodova", kazao je Konašenkov.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske snage granatirale raketnim sistemima „Grad“ stambenu četvrt grada Starobiljsk, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici.
Navedeno je da ima poginulih civila, prenosi RIA Novosti.
Rusko ministarstvo tvrdi da postoje pouzdani podaci da ukrajinske snage nameravaju da napadnu i Krematorsk i Slavjansk.
Tri granate ispaljena iz Ukrajine pale su na teritoriju Rostovske oblasti, saopštila je pres služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).
Eksplozivne naprave pale su u Milerovskom okrugu Rostovske oblasti, dodaje agencija RIA Novosti.
"Granična uprava FSB u Rostovskoj oblasti je 26. februara snimila pucnje iz Ukrajine i pad tri granate kalibra 120 milimetara na teritoriju Ruske Federacije, u blizini naselja Nižnjekamišinski u Rostovskoj oblasti", navodi se u izveštaju.
Dodaje se da nema štete i stradalih.
Stambena zgrada u Kijevu pogođena je noćas projektilom ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema "Buk", saopštio je danas izvor u ruskom Ministarstvu odbrane za RIA Novosti.
Prema njegovim rečima, informacije o ruskom raketnom napadu na zgradu nisu tačne, a priroda oštećenja ukazuje na to da je objekat pogodila protivvazdušna raketa.
"To se jasno vidi na snimku. Očigledno je da je u toku odbijanja noćnog raketnog napada na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, došlo do kvara u sistemu za navođenje rakete ukrajinskog vazdušnog sistema Buk-M1, pa je projektil pogodio ugao stambene zgrade", rekao je izvor u ruskom Ministarstvu odbrane.
Kako je naveo, nakon gubitka aerodroma Gostomel, ukrajinska vojska prenela je tri lansera PVO Buk-M1 da ojača odbranu prestoničkog aerodroma Žuljani.
FSB: Ubijen ukrajinski vojnik koji je pokušao da pobegne u Rusiju
Ukrajinske "nacionalističke formacije" ubile su ukrajinskog vojnika koji je pokušavao da pobegne u Rusiju i tom prilikom je ranjen ruski graničar, saopštio je danas Centar za odnose sa javnošću Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.
"Pripadnici nacionalističkih formacija sa ukrajinske teritorije su 25. februara ubili jednog pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji je pokušavao da nađe utočište u Ruskoj Federaciji, kako bi izbegao da učestvuje u sukobima", naveo je FSB, preneo je TAS S.
Tokom oružane provokacije ranjen je pripadnik Uprave za granicu Rusije FSB za Belgorodsku i Voronješku oblast, stoji u saopštenju.