Vesti
Svet
Rusi oštro poručili: Mučite ih kao nemački nacisti; "Svi ćete biti pronađeni"
27.02.2022. 20:00
Izvor: B92
Rusi oštro poručili: Mučite ih kao nemački nacisti; "Svi ćete biti pronađeni"
Rusko Ministarstvo odbrane je prvi put od početka vojne operacije u Ukrajini saopštilo da među ruskom vojskom ima poginulih i ranjenih.
"Nažalost, ima poginulih i ranjenih naših drugova", izjavio je portparol Ministarstva Igor Konašenkov na brifingu, prenela je agencija RIA Novosti. Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je nekoliko ruskih vojnika zarobljeno.Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinska vojska primenjuje torturu nad njima, navodi RIA."Znamo kako se ukrajinski nacisti odnose prema malobrojnim zarobljenim ruskim vojnicima. I vidimo da ih muče kao nemački nacisti i njihovi poslušnici-policajci u Velikom otadžbinskom ratu. Sva lica, glasovi, brojevi telefona i koordinate, IP adrese, kao i prepiska svih ukrajinskih nacista umešanih u ismevanje naših drugova su snimljeni i identifikovani. To važi i za lidere kijevskog režima i njihove izvršioce, koji direktno pozivaju na uznemiravanje ruskih vojnika kršeći konvenciju o postupanju sa ratnim zarobljenicima. Svi ćete biti pronađeni i neminovno ćete snositi tešku odgovornost", rekao je Konašenkov i obećao da će ruska vojska sa svoje strane, nastaviti da se dostojanstveno ophodi prema svim vojnicima ukrajinskih oružanih snaga koji su položili oružje.
Konašenkov je, takođe, obećao da će svi ukrajinski vojnici koji se predaju i polože oružje biti vraćeni porodicama.
Ruska strana im je, kako je dodao, to obećavala od početka operacije 24. februara. Gubici poginulih i ranjenih u oružanim snagama Rusije višestruko su manji od gubitaka u oružanim snagama Ukrajine, dodao je Konašenkov.
Ministarstvo odbrane Rusije je 25. februara saopštilo da se objavljuju laži o navodnim gubicima hiljada pripadnika ruskog vojnog osoblja, više stotina uništenih ruskih oklopnih vozila i letelica i da to ne odgovara stvarnim informacija o tome šta se dešava. Konašenkov je rekao i da je grupacija trupa saoproglašene Luganske Narodne Republike, uz vatrenu podršku oružanih snaga Rusije, uspešno napredovala četiri kilometra duboko u odbranu neprijatelja, a jedinice samoproglašene Donjecke Narodne Republike napredovale još šest kilometara, zauzevši naselja Donje, Granit i Gnutovo.
"Ruske oružane snage od početka specijalne vojne operacije pogodile su 1.067 vojnih objekata u Ukrajini'', rekao je on, preneo je TAS S.