Vesti
Sport
Beograd zvanično domaćin završnog turnira Evrolige
05.03.2022. 02:00
Izvor: RTS
Beograd zvanično domaćin završnog turnira Evrolige
Beograd će biti domaćin Fajnal-fora košarkaške Evrolige, sopšteno je na sajtu takmičenja.
Beograd je domaćinstvo preuzeo od Berlina, a završni turnir će se održati od 19. do 21. maja u Štrak arene.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je ponosan što je srpska prestonica izabrana da bude domaćin završnog turnira Evrolige.
"Kada smo podneli kandidaturu pre nekoliko meseci nismo znali da postoje šanse da budemo domaćini već ove godine. Čim se ukazala šansa, čitav tim u gradu naporno se borio. Radili smo sa Evroligom i dobili smo priliku da ponovo budemo domaćini kao 2018. godine", rekao je Vesić za Tanjug.
Vesić je rekao da je za Grad ovo velika čast - da ponovo bude dobar organizator i da bude bolji domaćini nego 2018.godine.
"Ovo je prilika i da promovišemo grad. Ovo je dokaz da je Beograd jedan od gradova u Evropi u koji svi žele da dođu i gde se osećaju bezbedno. U samo nekoliko meseci ćemo imati Svetsko prvenstvo u dvorani u atletici i završni turnir Evrolige. Zaista sam srećan što je Beograd postao grad za sve u Evropi i svetu i koliko smo u poslednjoj deceniji uspeli da promenimo imidž grada. Svi su dobrodošli, a na nama je da budemo dobri domaćini", poručio je Vesić.
Vesić je dodao da je sa Evroligom postignut dogovor da se na svim utakmicama ove i sledeće sezone reklamira Beograd kao turistička destinacija.
Potpredsednik Organizacionog odbora Fajnal-fora Evrolige i direktor Štark arene Goran Grbović poželeo je svima dobrodošlicu na Fajnal for Evrolige u Beogradu i zahavlio se čelnicima ovog takmičenja što su prepoznali glavni grad Srbije kao grad košarke.
"Arena je uvek bila košarkaški hram, Beograd je košarkaški grad, Srbija je zemlja košarke o čemu svedoči i ova statua posvećena igri pod obručima ispred Štark Arene. Zato sa sigurnošću mogu da konstatujem da je Evroliga napravila pravi potez kada je domaćinstvo ovogodišnjeg Fajnal-fora poverila našoj zemlji i našem glavnom gradu", rekao je Grbović.
On je istakao da će Arena biti spremna da ugosti najbolje ekipe i da će se potruditi da budelji domaćin nego 2018. godine."Iako je do početka finalnog turnira ostalo svega dva i po meseca moram da naglasim da ćemo u potpunosti biti spremni da ugostimo četiri najbolja košarkaška tima Evrope i njihove navijače. Beograd je i 2018. godine bio vrhunski domaćin i besprekoran organizator Fajnal-fora, što su čelnici Evrolige sigurno imali u vidu donoseći ovakvu odluku, i zato im se još jednom zahvaljujemo na poverenju koje su nam ukazali", rekao je Grbović.Goran Šašić, predsednik Organizacionog odbora Fajnal-fora Evrolige 2022, poželeo je dobordošlicu svim ljubteljima košarke iz celog sveta i rekao da je cilj da Beograd i Srbija budu najbolji mogući domaćini svima koji budu došli na Fajnal-for.
"Imao sam tu čast i priviligeiju da drugi put vodim pregovore između Evrolige i Grada Beograda. Činjenica da smo 2018. godine završni turnir Evrolige doveli u Beograd, bila je kruna moje karijere. Sada ću obavljati funkciju predsednika Organizacionog odbora", rekao je Šašić i zahvalio predsedniku Počasnog odbora Goranu Vesiću i Grboviću koji su uložili veliki trud i energiju kako bi Beograd ponovo bio domaćin završnog turnira Evrolige.
Dodao je da će među članovima Organizacionog odbora biti direktori KK Partizan i KK Crvena Zvezda, kao i predstavnici Ministarstva i gradskog sekretarijata.
"Izuzetno nam je zadovoljstvo što će u Počasnom odboru biti Željko Obradović i Božidar Maljković, kao i predsednici KK Crvena Zvezda i KK Partizan, zajedno sa legendama srpske košarke kao što su Radmilo Mišović i Nenad Krstić", rekao je Šašić i zahvalio svima koji su pružili podršku da Beograd dobije ovo domaćnistvo.
Polufinalni mečevi igraće se u četvrtak, 19. maja, a finale u subotu 21. maja.