Vesti
Svet
Francuzi objavili detalje razgovora Putina i Makrona: Rusija će postići svoje ciljeve pregovorima ili ratom
06.03.2022. 20:00
Izvor: Blic
Francuzi objavili detalje razgovora Putina i Makrona: Rusija će postići svoje ciljeve pregovorima ili ratom
Ranije tokom dana stigli su površni izveštaji o detlajima telefonskog razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i Francuske Emanuela Makrona. Sada je iz Pariza objavljen tok razgovora koji je trajao više od dva časa, kao i šta su oba predsednika govorila tokom telefonskog sastanka.
Iz predsedničke palate na Jelisejskim poljima, saopšteno je da je Makron pozvao Putina da prekine ruski napad i osigura bezbednost ukrajinskih nuklearnih lokacija nakon što je granatiranje izazvalo požar na lokaciji nuklearnih elektrana Zaporožje. Putin je rekao Makronu da Rusija ne pokušava da napadne nuklearne elektrane, piše "BBC".Putin je takođe rekao Makronu da će Rusija postići svoje ciljeve „pregovorima ili ratom“, saopštilo je francusko predsedništvo. U međuvremenu, zvanični Kremlj kaže da je Putin okrivio Ukrajince za incident u nuklearnoj elektrani. Rekao je Makronu da je to bila "provokacija" koju su organizovali "ukrajinski radikali". Ukrajina je okrivila granatiranje ruskih snaga.
Kremlj je dodao da rusko i ukrajinsko osoblje zajednički čuvaju lokaciju i da je nivo zračenja „normalan“.Putin je takođe rekao da su subotnji pokušaji evakuacije civila iz južnih gradova Marijupolja i Volnovahe propali jer su "ukrajinski nacionalisti" odbili da puste ljude da odu i koristili su privremeni prekid vatre samo da bi se ojačali i učvrstili.Ukrajina je saopštila da je rusko granatiranje nastavljeno tokom primirja u subotu i nedelju. Ranije danas Crveni krst je saopštio da dve strane nisu uspele da se dogovore o detaljima o tome kako će evakuacija funkcionisati.