Vesti
Svet
Ukrajinska kriza iz minuta u minut: Bez "zelenih koridora" u Ukrajini, ugašeni požari u oblasti nuklearke u Černobilju
22.03.2022. 20:00
Izvor: RTV
Ukrajinska kriza iz minuta u minut: Bez "zelenih koridora" u Ukrajini, ugašeni požari u oblasti nuklearke u Černobilju
Kijev, Moskva, Vašington - Dvadeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ukrajinska vojska upozorila stanovništvo na neselektivne napade Rusije.
Najavljena je evakuacija iz nekoliko gradova, ali nisu dogovoreni "zeleni koridori". Kijev apeluje na Moskvu da pusti humanitarnu pomoć u Herson i Marijupolj, kao i da omogući evakuaciju. Moskva poručuje da je za aktivnije pregovore sa Kijevom. Od početka napada poginulo najmanje 925 civila, prema podacima UN-a.
16.40 - Irina Vereščuk: Iz Mariupolja htelo da pobegne 100.000 civila, ali nisu mogli
Najmanje 100.000 civila želelo je da pobegne iz ukrajinskog grada Mariupolja, ali nisu mogli zbog nedostatka bezbednih koridora, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.
16.01 - Poljska predložila SAD da Rusija bude isključena iz G20
Poljska je danas saopštila da je američkim zvaničnicima predložila da Rusija bude isključena iz grupe velikih svetskih ekonomija G20 i da je taj predlog dobio pozitivan odgovor.
14.47 - Više eksplozija odjeknulo u Kijevu
Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je danas u Kijevu, u kojem je na snazi policijski čas u trajanju od 35 sati, javlja Si-En-En.
14.00 - Peskov: Želimo sadržajnije i brze odgovore ukrajinske strane
Kremlj je danas saopštio da im je želja da tekući pregovori između Rusije i Ukrajine budu "aktivniji i sadržajniji," s obzirom na to da se borbe između ruskih i ukrajinskih snaga nastavljaju.
12.40 - Apel Ukrajine Rusiji da dozvoli koridor u Mariupolju
Ukrajina je danas uputila novi apel Rusiji da dozvoli humanitarni koridor u Mariupolju i da pusti civile da izađu iz ovog opkoljenog grada.
10.55 - Ruske snage bombardovale luku u Mikolajevu
Ruske snage bombardovale su noćas luku u ukrajinskom gradu Mikolajev, saopštila je ukrajinska Lučka uprava.
10.32 - Gradonačelnik Borispolja pozvao civile da napuste grad
Gradonačelnik Borisplja, grada udaljenog od Kijeva 37 kilometara, pozvao je danas civile da napuste grad.
09.30 - Veber: Ukrajina treba da dobije status kandidata
Šef frakcije Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber zalaže se za davanje statusa kandidata za Ukrajinu.
09.23 - Vereščuk: Evakuacija iz Mariupolja nam je prioritet
Ukrajina je danas saopštila da su njeni napori da evakuiše civile iz opkoljenih gradova pre svega usmereni na Mariupolj, ali nije objavila nikakav novi sporazum sa Rusijom, koji bi omogućio bezbedan prolaz njegovim zarobljenim stanovnicima, prenosi Rojters.
07.23 - OHCHR: U Ukrajini ubijeno 925 civila i 1.496 ranjeno
Oko 925 civila je ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije, prema podacima Kancelarije UN za ljudska prava prenosi britanski Gardijan.
07.16 - Pentagon optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini
Američki Pentagon je optužio ruske snage da su počinile ratne zločine u Ukrajini i dodao da će pomoći u prikupljanju dokaza o njima, optužujući Kremlj da izvodi neselektivne napade kao deo namerne strategije u sukobu.
07.00 - Rusija: Blokiran pristup Juronjuzu zbog lažnih izveštaja
Ruski nadzorni organ za masovne medije i telekomunikacije Roskomnadzor blokirao je pristup televizijskom kanalu Juronjuz u Rusiji zbog, kako kažu, lažnih izveštaja o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.
06.40 - Zelenski: Sastanak sa Putinom neophodan radi okončanja rata
Sastanak sa liderom Kremlja Vladimirom Putinom je neophodan da bi se utvrdio stav Rusije o okončanju rata koji je pokrenuo u Ukrajini, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, javila je ukrajinska novinska agencija Interfaks Ukrain.
06.24 - Nemački neonacisti krenuli u odbranu Ukrajine
Nemačke bezbednosne vlasti upozoravaju da je više nemačkih neonacista krenulo na put u Ukrajinu da se priključe borbi ukrajinskih vlasti.