Vesti
Sport
MVP trka: Da li će Denver ugroziti Jokića?
23.03.2022. 20:00
Izvor: B92
MVP trka: Da li će Denver ugroziti Jokića?
Nikola Jokić i dalje se nalazi na prvom mesto u trci za ovogodišnjeg NBA MVP-a.
Centar Denver Nagetsa je ispred svojih velikih rivala Džoela Embida i Janisa Adetokumba.Jokić je sa 30 poena i 14 skokova uz 6 asistencija protiv Klipersa još jednom potvrdio da je bez konkurencije u NBA ove szone.Srbinu je za 30 poena bilo potrebno samo 15 šuteva, pogodivši i 12 slobodnih bacanja od 13, a pritom je izgubio samo jednu loptu.
Nagetsi su na krilima Jokića imali 31 asistenciju i ostvarili važnu pobedu u borbi za direktan plasman u plej-of.
Upravo bi konačna pozicija Denvera mogla da bude ključni faktor u proglašenju MVP-ja, jer statističiki nijedan igrač nije na Jokićevom nivou gledajući više parametara igre.
Do kraja regularnog dela sezone Nagetsi imaju devet utakmica, od kojih šest kod kuće, a u sledećoj gostuju Finiks Sansima.Jokićev glavni konkurent je Džoel Embid koji u poslednje vreme, od dolaska Džejmsa Hardena, navodno više razmišlja o borbi za titulu, ali i dalje beleži sjajne individualne statistike.
U poslednjem nastupu je imao dabl-dabl sa 21 poenom i 13 skokova, ali uz skromnih 6/20 iz igre.
Embid je najbolji strelac lige sa 29,8 poena uz 11,3 skokova (osmi skakač) i 4,3 asistencije (45) u 1,4 blokada po meču.
Siksersi su, za razliku od Nagetsa, na deobi treće pozicije na Istoku, a na pola pobede iza drugoplasiranog, šampiona Milvoki Baksa te samo dve i po od lidera Majami Hita.
Siksersi imaju još 12 utakmica, od čega sedam u gostima, a prvo sledeće imaju u Los Anđelesu protiv Lejkersa.U senci Jokićeve i Embidove bitke, Adetokumbo se ređe pominje kao mogući MVP, ali Grk ima još jednu impresivnu sezonu.
Bez mnogo pompe i pažnje beleži 32,5 poena uz 13,1 skokova i 5,2 asistencija u poslednjih 13 utakmica od kojih su Baksi dobili devet što ih je dovelo do drugog mesta na Istoku.
Janis je u svom poslednjem nastupu protiv Čikago Bulsa imao čak devet izgubljenih lopti, što je više od polovine celog tima.
Međutim, sve ostalo je radio perfektno u lokalnom derbiju pa je sa 25 poena uz odličnih 9/12 te 17 skokova, 5 asistencija i 3 blokade nosio Bakse do +28.
Baksi imaju još deset utakmica, šest u gostima, a u narednoj igraju u Vašingtonu.