Vesti
Svet
Kremlj: Bajden tražio ubijanje Jugoslovena, a vređa Putina
26.03.2022. 20:00
Izvor: RTV
Kremlj: Bajden tražio ubijanje Jugoslovena, a vređa Putina
MOSKVA, VARŠAVA - Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da je iznenađen optužbama koje je predsednik SAD DŽozef Bajden uputio ruskom kolegi Vladimiru Putinu, nazvavši ga "kasapinom".
On je podsetio na Bajdenov zahtev iz 1998. godine da se bombarduje Jugoslavija.
"Nakon svega, on je čovek koji je u jednom trenutku zahtevao, govoreći pred televizijskim kamerama, da Jugoslavija treba da bude bombardovana. Tako je, tražio je bombardovanje Jugoslavije. Tražio je da se ubijaju ljudi", kazao je Peskov za TASS.On je zaključio da, "stoga, u najmanju ruku je čudno da se čuju takve reči od Bajdena."
Bajden rekao da je Putin "kasapin"
Predsednik SAD Džozef Bajden danas je tokom posete Varšavi izjavio da je ruski kolega Vladimir Putin "kasapin".
Bajden je ovo izjavio nakon što se susreo sa raseljenim majkama i decom iz Ukrajine, preneo je "Foks njuz".
Ovo je najnoviji negativan epitet Bajdena na račun Putina.
Prethodno je nekoliko puta uputio uvrede na račun Putina, nazvavši ga "ratnim zločincem", a 2021. godine ga je nazvao "ubicom", podseća "Foks njuz".
Pozvao na smenu predsednika Rusije Vladimira Putina
Predsednik SAD je pozvao na smenu predsednika Rusije Vladimira Putina, rekavši: "Za ime Boga, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti".
Bajden je iskoristio govor u glavnom gradu Poljske da glasno brani liberalnu demokratiju i vojnu alijansu NATO, a takođe, je rekao da Evropa mora da se očeliči za dugu borbu protiv ruske agresije, preneo je AP.
Bajden je govorio ispred Kraljevskog zamka, jedne od značajnih znamenitosti Varšave koja je teško oštećena tokom Drugog svetskog rata.
On je pozajmio reči pape Jovana Pavla II rođenog u Poljskoj i citirao poljskog disidenta i bivšeg predsednika Leha Valensu, upozorivši da Putinova invazija na Ukrajinu preti da donese decenije ratovanja.
"U ovoj borbi ne treba da imamo iluzije. Ova borba neće biti završena u narednim danima, niti mesecima", rekao je Bajden.
On je istakao da se ljudi "moraju pripremiti za dugu borbu koja je pred nama".