Vesti
Svet
Potpuno uništena rafinerija u Kremenčuku; Nikiforov: Ruske snage spremaju se za ponovnu ofanzivu na istočnu Ukrajinu
03.04.2022. 20:00
Izvor: RTV
Potpuno uništena rafinerija u Kremenčuku; Nikiforov: Ruske snage spremaju se za ponovnu ofanzivu na istočnu Ukrajinu
KIJEV - Ukrajinska rafinerija nafte u Kremenčuku potpuno je uništena nakon ruskog napada, izjavio je danas Dmitro Lunjin, guverner Poltavske oblasti.
"Požar u rafineriji je ugašen, ali je objekat potpuno uništen i više ne može da funkcioniše", saopštio je Lunin, prenosi Rojters.
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su rakete ispaljene sa brodova i iz vazduha uništile rafineriju nafte i tri skladišta goriva u regionu Odese, preneo je Rojters, pozivajući se na agenciju Interfaks.
Rafinerija nafte Kremenčuk je najveće preduzeće za proizvodnju naftnih derivata u Ukrajini, navodi ruska agencija.
Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Sergej Nikiforov, ponovio je danas da su ruske trupe napustile Kijevsku oblast i rekao da Moskva povlači svoje snage u Belorusiju, kao i da se sprema za ponovnu ofanzivu na istočnu Ukrajinu.
"Oni se povlače sa severa. Koncentrišu svoje napore da udare na istok, da opkole našu vojsku u Donbasu," rekao je portparol Nikiforov za Bi-Bi-Si.
Ranije danas je Nikiforov izjavio da su vlasti u Ukrajini pronašle ono što "upravo liči na ratne zločine", uključujući tela pogubljenih civila i masovne grobnice, nakon povlačenja Rusa iz područja gde su se odvijale borbe.
On je za Bi-Bi-Si rekao da su scene koje su otkrivene na delom okupiranim teritorijama kao što je grad Buča, "zaista teško opisati."