Vesti
Svet
"Krvoproliće – Rusija ne planira da se zaustavi u Ukrajini"
13.04.2022. 20:00
Izvor: B92
"Krvoproliće – Rusija ne planira da se zaustavi u Ukrajini"
Kijev -- Volodimir Zelenski objavio je novi video-snimak u kojem je upozorio da će sukob u toj zemlji postati "beskonačno krvoproliće, širenje bede, patnje i razaranja".
Zelenski je zatražio još oružja od zapadnih zemalja.
"Razni eksperti su rekli da Ukrajina neće izdržati više od nedelju dana ako Rusija izvrši invaziju. Ne samo da smo uspeli da zaustavimo rusku vojsku – već smo ih odbacili. Ali naš rat je daleko od kraja. Ovo je bio samo prvi krug", rekao je Zelenski."Putin i njegova vojska menjaju strategiju. Oni jačaju svoje trupe kako bi izvršili još veći pritisak na Harkov i ceo Donbas, uključujući Marijupolj", rekao je ukrajinski predsednik.
"Rusija ne planira da se zaustavi u Ukrajini. Putinova propagandna mašina otvoreno izjavljuje da je Evropa sledeći logičan cilj posle Ukrajine. Dakle, ili će Zapad pomoći Ukrajini da zaustavi Putina sada, ili će Putin nastaviti da širi svoje rusko carstvo, ubijajući hiljade žena i dece. To je već učinio u Marijupolju, Harkovu, Buči i drugim gradovima Ukrajine", kazao je.
"Da bi nastavila da herojski brani svet od ruske agresije, Ukrajini je potreban poseban spisak naoružanja", rekao je Zelenski.
"Apelujem na građane sveta da pomognu da se vašim vladama, predsedničkim administracijama i liderima vaših zemalja prenesu stvarne potrebe Ukrajine koje će pomoći da se zaustavi rat", kazao je.
Zelenski je precizirao o kakvom naoružanju je reč: "Hitno nam je potrebna teška artiljerija, teška oklopna vozila, sistemi PVO i avioni: artiljerijske instalacije (kalibar 155 mm) i municija; artiljerijske granate (kalibar 152 mm). Što više moguće; višecevni raketni bacači: „Hail“, „Hurricane“ ili američki M142 HIMARS; oklopni transporteri (oklopni transporteri, borbena vozila pešadije i dr.); tenkovi (T-72, ​​američki ili nemački); sistemi PVO (S-300, Buk ili slični savremeni zapadni PVO sistemi); borbeni avion".
Na kraju je zamolio ceo svet da se ujedini i pomogne Ukrajini u borbi protiv, kako je rekao, agresije.