Vesti
Svet
Šta se krije iza Putinove odluke da obustavi napad na Azovstalj: Ukrajinske snage u Marijupolju možda čeka surov kraj
21.04.2022. 20:00
Izvor: Blic
Šta se krije iza Putinove odluke da obustavi napad na Azovstalj: Ukrajinske snage u Marijupolju možda čeka surov kraj
Ruski predsednik Vladimir Putin je naredio ruskoj vojsci da odustane od planova za napad na čeličanu Azovstalj u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju i rekao da umesto toga želi da čeličana bude hermetički blokirana. To ukazuje da ima drugačiji plan, ali ne da želi da odustane od osvajanja čeličane, koja je poslednje uporište otpora u Marijupolju.
Putin je to zapovedio svom ministru odbrane Sergeju Šojguu, koji je pre toga Putinu rekao da je više od 2.000 ukrajinskih boraca još skriveno u velikoj fabrici, koja ima mrežu podzemnih tunela.- Smatram da je predloženi napad na industrijsku zonu nepotreban. Naređujem vam da ga otkažete - rekao je Putin Šojguu na televizijskom sastanku u Kremlju.Prema ukrajinskim medijima u podzemnim tunelima skrivaju se i brojni civili.
Šojgu je rekao da je ceo Marijupolj od ruskom kontrolom, sa izuzetkom industrijskog kompleksa Azovstalj.
Putin je rekao da je njegova odluka da ne napada fabriku Azovstalj motivisana željom da zaštiti živote ruskih vojnika.- Nije potrebno penjati se u ove katakombe i puzati pod zemlju kroz te industrijske objekte. Blokirajte to industrijsko područje tako da muva ne može da prođe - rekao je.
Međutim, šta zapravo znače ove Putinove reči?
Rusija, koja ima mnogo veću vojnu moć od Ukrajine, izgubila je mnogo vojnika, visokih oficira i vojne opreme u protekla dva meseca, koliko već traje rat.Sam način na koji je poruka o padu Marijupolja poslata u javnosti, tokom sastanka Putina i Šojgua koji je emitovan na ruskim prorežimskim televizijama, sugeriše da se radi o predstavi za javnost.
Naime, Šojgu je na sastanku Putinu s papira čitao izveštaj o borbama u Marijupolju, pa utvrdio da je grad "oslobođen" iako se u stvarnosti borbe u Marijupolju i dalje vode.
Putinu bi svakako dobrodošla pobeda u velikom gradu kakav je Marijupolj, s obzirom na to da do sada nijedan veći grad njegova vojska nije osvojila.
Još ako zaista želi da okonča rat na vreme za proslavu Dana pobede 9. maja, onda je moguće da pokušava da stvori sliku o uspehu, makar samo za publiku kod kuće.