Vesti
Svet
"Još je prerano govoriti o materijalnoj šteti": U snažnom zemljotresu koji je pogodio BiH poginula jedna osoba, sedmoro povređenih
24.04.2022. 02:00
Izvor: Blic
"Još je prerano govoriti o materijalnoj šteti": U snažnom zemljotresu koji je pogodio BiH poginula jedna osoba, sedmoro povređenih
U snažnom zemljotresu koji je pogodio BiH poginula je jedna osoba iz Stoca, a tri su povređene, dok su četiri osobe iz Čapljine zatražile lekarsku pomoć zbog lakših povreda, izjavio je Srni portparol Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Pero Pavlović.
Pavlović je naveo da je reč o zemljotresu magnitude 6,1 stepen po Rihteru i da se veliki broj lica prošle noći javljao domovima zdravlja i policiji zbog napada panike.
Kada je reč o materijalnoj šteti, Pavlović je naveo da će ona tek biti evidentirana, te da se zasad zna da ima oštećenih objekata u Stocu i nekoliko objekata i automobila u Čapljini, prenosi Srpskainfo.
– Još je prerano govoriti o iznosima pričinjene štete, jer je sada potrebno da na lice mesta izađu komisije lokalnih samouprava. Oni će to učiniti tokom dana i u narednim danima napraviti izveštaj o iznosima štete u svakoj od jedinaca lokalne samouprave koje su stradale u zemljotresu – rekao je Pavlović.
Iz Civilne zaštite HNK saopšteno je da je prilikom zemljotresa nastala materijalna šteta na ruševnim objektima, te odroni na putnim pravcima Stolac-Mostar, Stolac-Neum, Stolac-LJubinje i Stolac-Berkovići.
Radnici komunalnog preduzeća i vatrogasci iz Stoca raščišćavali su saobraćajnice po gradu usled pada žbuke i kamenja sa ruševnih zgrada.
Na više objekata na području Čapljine nastala je materijalna šteta, kao i na više parkiranih vozila, usled pada crepa.
Na području Mostara, u Titovoj ulici, došlo je do manjeg urušavanja cigle i građevinskog materijala s krova objekta na saobraćajnicu, bez posledica.
Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su nakon brze intervencije omogućili nesmetano odvijanje saobraćaja.
Epicentar sinoćnjeg zemljotresa bio je na području opštine Berkovići.