Vesti
Svet
Zelenski razgovarao sa Blinkenom, Rusija bombardovala železničke stanice
25.04.2022. 20:00
Izvor: Danas
Zelenski razgovarao sa Blinkenom, Rusija bombardovala železničke stanice
Tokom dana zabeleženi su napadi ruskih snaga na železničke stanice u Lavovu. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije donelo je odluku da protera 40 nemačkih diplomata i članova diplomatskog osoblja.
Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.
19.40 Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov naveo je da podrška Sjedinjenih Američkih Država predstavlja znak „istinskog bratstva“ između te dve države.19.25 Četiri osobe, uključujući dvoje dece, ubijeno je u regionu Donjecka, saopštio je na mreži Telegram guverner tog regiona Pavlo Kirilenko.
18.50 Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Zapad da pokušava da uništi Rusiju. Njegove optužbe dolaze u momentu kada rat u Ukrajini ulazi u treći mesec, sa hiljadama ubijenih i sa 5,2 miliona raseljenih od kada je Rusija započela svoju invaziju, piše RSE.
18.45 Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je danas da je od početka invazije na Ukrajinu poginulo oko 15.000 ruskih vojnika, a da je uništeno više od 2.000 oklopnih vozila koja su pripadala ruskim snagama.
Kako je Volas naveo, u to spada najmanje 530 tenkova, 530 oklopnih transportera i 560 borbenih vozila pešadije, kao i više od 60 helikoptera i borbenih aviona.
18.43 Ruska agresija na Ukrajinu je direktna pretnja evropskoj bezbednosti, izjavila je danas tokom posete Indiji predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.18.40 Ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama moglo bi da bude zabranjeno učešće i na Rolan Garosu, nakon što je ta mera izrečena za predstojeći Vimbldon. Uslovi za to, navodno, postoje jer su okončani predsednički izbori u Francuskoj gde je novi mandat dobio Emanuel Makron, piše RTS.
18.20 Ruska novinska agencija RIA navela je da je visoki ruski diplomata Dmitri Poljanski rekao da prekid vatre u Ukrajini ne bi bio dobra opcija, „jer bi Ukrajina mogla da iskoristi tu situaciju kako bi iscenirala provokacije.
„Ukrajina podriva naše napore da otvorimo humanitarne koridore, tako da ne mislimo da je prekid vatre sada dobra opcija“, naveo je Poljanski a prenosi RIA.
18.14 U skladu s našim strateškim utemeljenjem za pristupanje Evropskoj uniji, Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije i Rusiji uvede sankcije, rekao je u intervjuu za sutrašnje izdanje lista Nova predstavnik pokreta Ne davimo Beograd i koalicije „Moramo“ Dobrica Veselinović.
17.36 Još 45.000 Ukrajinaca napustilo je domovinu u protekla 24 časa, pokazuju podaci UNHCR-a. Time je dosad iz Ukrajine izbeglo ukupno više od 5,2 miliona građana.
17.18 Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas potvrdio je da će ta država Ukrajini poslati mali broj vozila Stormer.17.09 Ruski mediji objavili su reportažu o tome kako su snage te zemlje, tokom invazije na susednu Ukrajinu, zauzele najveće evropsko skladište oružja, u blizini Harkova, a na objavljenim fotografijama vide se i mine iz Krušika koje su izvezene u Ukrajinu, o čemu su ranije pisali mediji u Srbiji.
16.36 Međunarodni krivični sud (ICC) pridružiće se timu timu Evropske unije koji je osnovan prošlog meseca kako bi sproveo istragu o navodima o ratnim zločinima u Ukrajini. Kako je Evrodžast saopštio, tužioci ovog suda predvođeni Karimom Kanom, potpisali su danas sporazum o učešću u istrazi.
16.14 Švedska i Finska dogovorile su se da istovremeno podnesu prijavu za članstvo u NATO i to u nedelji između 16. i 22. maja, piše Gardijan.
15.56 – Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije donelo je odluku da protera 40 nemačkih diplomata i članova diplomatskog osoblja.15.31 – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela terorističku grupu koja je planirala atentat na poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjeva, javlja agencija TAS S.
15.25 – Ukrajina nije postigla sporazum sa Rusijom o stvaranju humanitarnog koridora za civile da napuste opkoljeni grad Mariupolj, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.
„Važno je shvatiti da se humanitarni koridor otvara dogovorom obe strane. Jednostrano najavljen koridor ne pruža sigurnost, pa stoga nije ni humanitarni koridor“, napisala je Vereščuk na Telegramu.
14.45 – Ukrajinska jedinica za specijalne operacije „Azov“, ranije poznata kao „Azovski bataljon“, objavio je snimak napravljen iz vazduha, koji prikazuje razmere razaranja u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju. Skoro ceo grad trenutno se nalazi pod kontrolom ruskih snaga.
14.11 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas razgovore sa državnim sekretarom i ministrom odbrane SAD Entonijem Blinkenom i Lojdom Ostinom kao „ohrabrujuće i efikasne“.
13.33 – Aktivisti Grinpisa (Greenpeace) blokirali su ruski naftni tanker u Norveškoj da bi sprečili isporuku goriva kojim se, kako navode, „finansira Putinov rat“, saopštila je danas ta nevladina organizacija.
13.30 – Pet osoba, uključujući dvoje dece, poginulo je u nedelju tokom ruskog granatiranja Donjecka, potvrdio je guverner Pavlo Kirilenko.
U međuvremenu, još troje je poginulo u oblasti Harkova, a 14 je povređeno od posledica neprekidnog granatiranja tokom dana u kom se obeležavao pravoslavni Uskrs.
13.05 – Reporteri BBC-ja donese izveštaj iz Lavova. On javljaju da su prijavljeni ruski napadi na železničke stanice.
Šef centralne oblasti Vinitsia objavio na Telegramu da ima mrtvih i ranjenih, nakon granatiranja stanice Žmerinka i Kozjatin.
Sergej Borzov nije rekao koliko žrtava ima, ali je istakao da Rusi pokušavaju da pogode „kritičnu infrastrukturu“.
Železničke stanice su otkazale ili preusmerile vozove na zapadu i u centru nakon napada.
12.56 – Ukrajinska vojska objavila je nove procene ruskih žrtava i gubitaka. Tvrde da su do sada u ratu ubili 21.900 ruskih vojnika.
12.40 – Moskva je uputila notu Vašingtonu sa zahtevom da prekine isporuke oružja Kijevu, saopštio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, preneli su danas ruski mediji.
12.05 – Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da Oružane snage Rusije i snage DNR od danas jednostrano obustavljaju sve vojne operacije u blizini čeličane Azovstal u Mariupolju, kako bi omogućili izlazak civila koji se možda nalaze u toj fabrici, javlja RT.
Ruske trupe će „od 14:00 po moskovskom vremenu (11:00 GMT) 25. aprila 2022. jednostrano prekinuti bilo kakva neprijateljstva, povući jedinice na bezbednu udaljenost i obezbediti povlačenje“ civila, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Prošle nedelje, Rusija je saopštila da bi civili i ukrajinski borci mogli da napuste fabriku Azovstal pod uslovom da ukrajinske snage „podignu bele zastave“.11.50 – Rusija je danas lansirala dve rakete na dva grada u oblasti Vinicka, u centralnoj Ukrajini, a u napadu, kako tvrdi guverner te ukrajinske oblasti Sergej Borzov, ima poginulih i povređenih. Broj nastradalih, prema njegovim rečima, za sada još uvek nije poznat.
10.50 – Rusija je već počela serijsku proizvodnju najnovijeg PVO sistema S-500 (Prometej), izjavio je danas Jan Novikov, generalni direktor koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu Almaz-Antej, koji je proizvođač S-500.
10.47 – Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas reizbor francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i poželeo mu dobro zdravlje i „uspeh“ u novom mandatu, u vreme jakih tenzija u odnosima dve zemlje vezanim za Ukrajinu.
10.30 – Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su oružane snage Rusije napale rafineriju nafte u Kremenčugu, koja se nalazi severozapadno od Dnjepra u Ukrajini.
Takođe, ministarstvo je navelo i da su ruske vazduhoplovne snage tokom noći pogodile 56 ciljeva vojne infrastrukture.
10.21 – Evropska unija priprema „pametne sankcije“ na uvoz ruske nafte, piše londonski dnevnik „The Times“, pozivajući se na reči potpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa.
10.11 – U Lavovskoj oblasti jutros su odjeknule dve eksplozije, a požari su izbili u dva naselja Zoločivskog okruga, saoštio je načelnik regionalne državne uprave Maksim Kozicki. On je istakao da je siguracija, za sada pod kontrolom.
09.50 – Agencija RIA Novosti navodi da nije zabeležena povećana koncentracija štetnih materija u vazduhu nakon požara u dva skladišta nafte u Berdjansku i dodaje da su građani rekli da su čuli dve eksplozije.
09.45 – Ruske snage jutos su gađale pet železničkih stanica u Ukrajini, ima žrtava, saopštio je šef Ukrajinskih železnica Aleksandar Kamišin.
09.36 – Rusija tvrdi da je oborila dve ukrajinske bespilotne letelice koje su letele iznad ruske oblasti Kursk, javlja Rojters pozivajući se na rusku agenciju TASS. Ruska Kurska oblast nalazi se severno od Harkova u Ukrajini.
On je naveo da se u roku od sat vremena pet železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini našlo pod vatrom, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodao je da se detalji napada utvrđuju i da će najmanje 16 putničkih vozova kasniti.
09.35 – Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije ako raspolaže dobrom opremom, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin (Lloyd Austin) posle povratka iz posete Kijevu u kojoj je bio sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.
09.00 – SAD su najavile, na kraju posete državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Pentagona Lojda Ostina Kijevu, novu vojnu pomoć Ukrajini i obnovljanje diplomatskih poslova u toj zemlji.
08.25 – Dva skladišta za naftne derivate u Brjansku zahvatio je požar, javlja agencija Interfaks pozivajući se na dobro obavešteni izvor. Kako se navodi, vatra je na drugom skladištu zahvatila08.16 – Na skladištu nafte u Fokinskom okrugu u Brjanskoj oblasti na jugozapadu Rusije izbio je požar, saopštilo je regionalno Ministarstvo za vanredne situacije.
Na mesto požara upućene su vatrogasno-spasilačke ekipe, prenosi agencija Interfaks. Detalji požara se utvrđuju.
08.05 – Generaštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage nastavile raketne i artiljerijske napade na ukrajinske položaje na području čeličane Azovstal u Marijupolju. Nastavlja se i granatiranje Harkova, prenosi Interfaks Ukrajina.
Ukrajinsko predsedništvo saopštilo je juče da je u Kijevu u toku sastanak predsednika Volodimira Zelenskog sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom (Anthony) i ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom (Lloyd Austin). „Amerikanci su danas u Kijevu. Upravo razgovaraju sa predsednikom (Zelenskim)“, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič.Predsedsavajući Oraganizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau i generalni sekretar OEBS Helga Marija Šmid zatražili su oslobađanje četiri ukrajinska člana posmatračke misije te organizacije, uhapšena na istoku Ukrajine, koji nije pod kontrolom vlade u Kijevu.
Rusija je rasporedila pokretne lansere raketa “Iskander M” 60 kilometara severno od granice sa Ukrajinom, na području Belgoroda, saopštio je danas Generalštab ukrajinskih oružanih snaga.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o evakuaciji civila iz Mariupolja. Zelenski je na Tviteru napisao da je u razgovoru sa Erdoganom naglasio potrebu hitne evakuacije civila iz Mariupolja, među kojima su i oni koji se kriju u čeličani Azovstal.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš posetiće Ankaru pre nego što naredne sedmice krene u Moskvu na sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a zatim u Ukrajinu na razgovore s predsednikom Volodimirom Zelenskim.