Vesti
Svet
Ukrajinska kriza iz dana u dan: Gutereš pozvao na stvaranje uslova za prekid vatre
26.04.2022. 20:00
Izvor: RTV
Ukrajinska kriza iz dana u dan: Gutereš pozvao na stvaranje uslova za prekid vatre
KIJEV - Šezdeset drugi dan rata u Ukrajini. Ruske snage gađale šest železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini.Neophodno je stvoriti uslove za dijalog o Ukrajini i prekid vatre, izjavio je danas u Moskvi generalni sekretar UN Antonio Gutereš tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom."Danas smo svedoci teške situacije u Ukrajini, imamo različita tumačenja onoga što se tamo dešava. Ali to ne ograničava mogućnost ozbiljnog dijaloga", rekao je Guteres, prenosi RIA Novosti.
Dodao je da su UN zainteresovane za stvaranje svih uslova za efikasan dijalog, hitan prekid vatre i mirno rešenje.
15.26 - Prozivodnja struje u Ukrajini opala 40 posto od pocetka rata
Prema IEA, koja svakodnevno objavljuje podatke o električnoj energiji dobijene od ukrajinske nacionalne energetske kompanije Energo i Evropske mreže operatera za prenos električne energije (Entso), potražnja za strujom u Ukrajini iznosila je dan pre početka rata, 23. februara, oko 18,5 gigavata (GW) , dok je 24. aprila iznosila 9,75 GW, što je pad od 47,5 posto, prenosi agencija Anadolija.
13.03 - Erdogan razgovarao sa Putinom: Poštovati dogovoreno
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da bi poštovanje dogovora postignutih u razgovorima između Ukrajine i Rusije ranije ovog meseca u Istanbulu koristilo svim stranama, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.
12.12 - Peskov: Rusija pomno prati događaje u Pridnjestrovlju
Rusija pažljivo prati događaje u samoproglašenoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
11.38 - Simson: Uskoro šesti paket sankcija EU za Moskvu
Šesti paket sankcija Evropske unije Moskvi, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu očekuje se "vrlo brzo", izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.
11.08 - Konašenkov: Ubijeno oko 500 pripadnika ukrajinske vojske
Ruski borbeni avioni su tokom noći uništili 87 ukrajinskih vojnih objekata i ubili oko 500 pripadnika ukrajinske vojske, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
10.38 - Nemačka spremna da isporuči Gepard tenkove Ukrajini
U Nemačkoj je očigledno došlo do promene stava i Berlin je sada spreman da Ukrajini isporuči teško naoružanje, kao što su tenkovi, pišu nemački mediji.
09.02 - Volodin: Zelenski odgovoran za plan ubistva ruskih novinara
Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin saopštio je da Ukrajina treba da bude označena kao teroristička država zbog planova za "ubijanje ruskih novinara", a da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zbog toga "treba da snosi odgovornost".
07.09 - Ukrajina: Rusija nastavlja ofanzivu na istoku zemlje
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske trupe nastavljaju ofanzivu na istoku Ukrajine, i kako bi uspostavile punu kontrolu nad Donjeckom i Luganskom oblastima.
07.08 - Putin i Erdogan danas razgovaraju telefonom
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov za danas je najavo telefonski razgovor predsednika Ruske Federacije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.
06.44 - RIA: U Moskvi uskoro ambasade Donjecke i Luganske narodne republike
Ambasade samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR i DNR) biće otvorene u bliskoj budućnosti u Moskvi, javlja RIA Novosti pozivajući se na diplomatski izvor.