Vesti
Svet
Evropska komisija predložila suspenziju svih carina na uvoz iz Ukrajine
28.04.2022. 02:00
Izvor: Danas
Evropska komisija predložila suspenziju svih carina na uvoz iz Ukrajine
Evropska komisija predložila je danas da se na godinu dana suspenduju uvozne dažbine na sav ukrajinski izvoz u EU.
Taj predlog, koji predstavlja gest podrške zemlji u ratu bez presedana, podrazumeva i suspenziju na isti period svih antidampinških i zaštitinih mera EU koje se odnose na ukrajinski izvoz čelika, saopštila je Evropska komisija (EK).
Cilj Brisela je da na taj način pomogne povećanje ukrajinskog izvoza u EU, kao i da pomogne da se ublaži teška situacija u kojoj su se našli ukrajinski proizvođači i izvoznici zbog ruske invazije.
Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da je ruska agresija teško pogodila ukrajinsku ekonomiju i da je razgovarala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kako još da se pomogne ekonomiji, pored makrofinansijske pomoći i grantova.
„Složili smo se o ključnom značaju brze i široke suspenzije uvoznih dažbina… To će u velikoj meru podstaći izvoz ukrajinskih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda u EU“, rekla je Fon der Lajen.
Potpredsednik EK Valdis Dombrovskis rekao je da EU nikada ranije nije dala takve mere liberalizacije trgovine dodajući da su one bez presedana po obimu. „Nulte carine, nulte kvote za pristup tržištu EU“, precizirao je evrokomesar.
EU je već preduzela mere da se olakša kopneni transport robe i tako pomogne da ukrajinski proizvodi odu u svet.
Predlog EK o suspenziji dažbina na ukrajinski izvoz treba da razmotre i s njim se slože Evropski parlament i Savet EU.
Inače, u 2021. trgovina EU-Ukrajina dostigla je najviši nivo od stupanja na snagu Duboke i sveobuhvatne zone slobodne trgovine (DCFTA) 2016. godine, od više od 52 milijarde evra.