Vesti
Svet
Danas podkast o promenama koje je Ilon Mask najavio nakon kupovine Tvitera
Mask najavio velike promene na Tviteru: Da li je moguć javni prostor koji pripada jednom čoveku?
03.05.2022. 02:00
Izvor: Danas
Mask najavio velike promene na Tviteru: Da li je moguć javni prostor koji pripada jednom čoveku?
Protekle nedelje svetom je odjeknula vest da je trenutno najbogatiji čovek sveta i vlasnik kompanije Tesla Ilon Mask kupio društvenu mrežu Tviter. Mask je pre toga kritikovao tu društvenu mrežu jer na njoj nema dovoljno slobode i najavio je „krupne promene“.
Pravnik Milan Antonijević na kupovinu Tvitera i najavljene promene gleda optimistično i, kako ističe, smatra da svaka promena može da izađe na dobro.
„Neke najave koje je Ilon Mask imao u proteklih nekoliko dana govore da ipak razmišlja nadrugačiji način od onoga kako je delovalo na početku da će tamo kao slon u staklarskoj radnji da razruši sve i ceo sistem. Ovde on govori o nekoj političkoj neutralnosti koju bi želeo da uvede kao pojam na Tviter, što mislim da je dobro s jedne strane. Naravno, neutralnost ne postoji, vi imate različite strane, ali govori o tome da u tom rasponu stvari koje su nedozvoljene sa jedne i sa druge strane, postoji i ogroman prostor za slobodu koja je donekle i bila ograničena način isključivanjem pojedinih ljudi sa Tvitera, a sa druge strane nije se reagovalo na pravi način na neka proganjanja koja su bila prisutna na Tviteru“, objašnjava Antonijević.
Kako navodi, mišljenja je da će doći do različitih vrsta promena, pošto je Mask najavio i otvaranje mogućnosti da korisnik Tvitera vidi kako izgleda na njegovom nalogu kako nešto što objavi na Tviteru prolazi, da li je utišano ili ne i iz kog razloga.
„Mislim da je to dobro zato što je dobro da možete da pratite i vaš efekat na Tviteru, da vrlo dobro znate da li time gubite vreme ili ne tako što određene stvari postavljate. Do sada je bilo da vi zaista ne znate kako algoritam funkcioniše konkretno sa vašim nalogom i sa onim što postavljate, tako da je ta transparentnost nešto što je dobro. On je govorio o zakonskim ograničenjima, dakle ne govori tome da će moći sve da se piše, tako da taj povratak ekstremnih desničara i onih koji ugrožavaju slobodu izražavanja mislim da neće mnogo značiti jer će takođe biti sankcionisani“, ističe Antonijević.
Mask je takođe, prema Antonijevićevim rečima, najavio da će enkripcija direktnih poruka između korisnika Tvitera biti kvalitetnija.
„To govori o tome da sve ono to ste do sada pisali nije bilo dovoljno obezbeđeno i da je u principu bilo prilično mnogo zloupotreba. Bilo je lako hakovati, bilo je lako otimati naloge“, navodi on.