Vesti
Svet
Gotovo polovina članica protivi se promeni Ugovora o EU
10.05.2022. 02:00
Izvor: RTV
Gotovo polovina članica protivi se promeni Ugovora o EU
Strazbur - Grupa od 13 država članica Evropske unije ne podržava predlog promene Ugovora o EU, što je jedan od zaključaka upravo završene Konferencije o budućnosti Evrope.
Predlog su inače podržali francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.
U on-pejperu koji je potpisalo 13 članica navodi se da iako ne isključuju nijednu opciju u ovoj fazi ne podržavaju "nepromišljene i preuranjene pokušaje pokretanja procesa promene Ugovora", prenosi Hina.
One smatraju da bi takva promena povukla za sobom ozbiljan rizik odvlačenja političke energije od važnih zadataka kao što je pronalaženje rešenja za pitanja na koja građani EU čekuju odgovore, ali i od geopolitičkih izazova s kojima se Evopa suočava.
Među potpisnicama su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska.
Te zemlje ističu da EU može i u okviru sadašnjih ugovora uspešno da upravlja krizama, što dokazuju borba protiv kovida-19 i odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.
“Evropska unija je delovala brzo te pronašla i primenila zajednička i efikasna rešenja. Već imamo Evropu koja funkcioniše, ne treba da žurimo u institucionalne reforme da bismo postigli rezultate”, navodi se u non-pejperu.
U dokumentu se kritikuje Evropski parlament, iako se konkretno ne pominje, za instrumentalizovanje Konferencije o budućnosti Evrope.
“Ideje koje su građani izneli na Konferenciji treba da govore same za sebe i zaslužuju da im se posveti dužna pažnja. Ne bi trebalo da budu instrumentalizovane kako bi služile za posebne institucionalne interese”, kaže se u tekstu.