Vesti
Svet
Kraljičin tron će ostati prazan - ovo se dešava prvi put od 1963. godine! Britanija na nogama, Čarls preuzima dužnost...
11.05.2022. 02:00
Izvor: Mondo
Kraljičin tron će ostati prazan - ovo se dešava prvi put od 1963. godine! Britanija na nogama, Čarls preuzima dužnost...
Prvi put posle 59 godina, britanska kraljica neće ispuniti jednu od svojih najvažnijih dužnosti.
Kraljica Elizabeta II se povukla sa ovogodišnjeg državnog otvaranja parlamenta na kome je trebalo da pročita i svoj govor, saopštila je Bakingemska palata. Ovo će biti prvi put od 1963. godine da je kraljica propustila ovu ustavnu ceremoniju, u kojoj su navedeni vladini zakonodavni planovi, javlja BBC.
Princ Čarls će je zameniti na ovoj dužnosti. Britanska kraljica ima problema sa mobilnošću i morala je da otkaže niz nedavnih javnih nastupa. Do ponedeljka uveče Bakingemska palata je govorila da se kraljica nada da će prisustvovati, ali je sada potvrdila da neće ići na ceremoniju u Vestminster zbog “epizodičnih problema sa mobilnošću“. U saopštenju se navodi da je kraljica, u konsultaciji sa svojim lekarima, nevoljno odlučila da ne prisustvuje otvaranju parlamenta.
Princ Čarls i princ Vilijam, vojvoda od Kembridža, zajedno su dobili ovlašćenje da otvore parlament u njeno ime. Imperijalna državna kruna će i dalje biti doneta u parlament – a kraljičin tron će ostati prazan. Očekuje se da će princ Čarls, Kamila, vojvotkinja od Kornvola i princ Vilijam sedeti ispred okupljenih parlamentaraca.
Državno otvaranje parlamenta označava početak parlamentarne godine, a kraljičin govor izlaže dnevni red vlade i zakone koje želi da uvede. Govor obično čita monarh, kao šef države, a kraljica ga je samo dva puta propustila tokom svoje 70-godišnje vladavine, 1959. i 1963. godine, zbog trudnoća.
Podsećanja radi, kraljica Elizabeta II je i dalje na tronu britanske monarhije. Ipak u poslednje vreme, ako ne često, a ono svakako češće nego inače se dešava da propusti neki važan događaj zbog zdravstvenih problema. Tada su i počele spekulacije da li će se kraljica možda povući, i tron ustupiti princu Čarlsu.
Ali zaista, šta bi bilo potrebno da kraljica Elizabeta II odustane od prestola?
U septembru 2021, biograf Metju Denison objavio je knjigu “Kraljica”, dubinski uvid u najdužu vladavinu u engleskoj istoriji, koju Elizabeta II planira da nastavi koliko god fizički bude bila u mogućnosti. Prema odlomku iz Denisonove knjige kraljica je nekoliko puta rekla da je jedino što može da je skine sa trona je njeno zdravlje. Jednom je rekla svojoj rođaki Margaret da nikada neće pomisliti da abdicira, “osim ako ne dobijem Alchajmerovu bolest ili doživim moždani udar“. A kada se kantarberijski nadbiskup Džordž Keri povukao sa svoje funkcije 2003. godine, ona mu je rekla, "to je nešto što ne mogu da uradim. Nastaviću do kraja."
Kraljica voli da kaže da je njena vlast nesebičan čin, usluga javnosti koja obožava i zaslužuje.