Vesti
Sport
Na Zlatiboru počela trka motociklističkog svetskog šampionata
18.05.2022. 20:00
Izvor: Danas
Na Zlatiboru počela trka motociklističkog svetskog šampionata
Na Zlatiboru je, defileom 150 motociklista iz 23 države, počeo Xross Hard Enduro Rally, koji je deo Svetskog šampionata FIM Hard Enduro Rally.
Na Zlatiboru je, defileom 150 motociklista iz 23 države, počeo Xross Hard Enduro Rally, koji je deo Svetskog šampionata FIM Hard Enduro Rally.
Motociklistički šampionat se održava osam puta godišnje, a Srbija je, odnosno Zlatibor, prvi put domaćin te manifestacije, koja će trajati do 21. maja.
„Osećam se skoro kao kod kuće. I ovde su magla i kiša, ali vreme se popravlja, kazao je Grejem Džarvis, trostruki svetski šampion iz Velike Britanije, istakavši da je takmičenje na Zlatiboru „fantastično pripremljeno“.
I Britanac Vilijam Džošua Bolt je kazao da je veoma zadovoljan uslovima na Zlatiboru i da jedva čeka da započne trku, tokom koje će, kako je rekao, „pokazati šta zna“.
Met Grin iz Južnoafričke republike je prvi put u Srbiji i naveo je da je „veoma prijatno iznenađen našom zemljom i da očekuje odličnu trku“.
Motociklistički reli voziće se trasama od po 100 kilometara po obroncima Zlatibora, Tare i Mokre Gore. Takmičari će voziti na ispadanje, sve dok na poligonu ne ostane najbolji među njima. Proglašenje pobednika biće u subotu, u 18 časova, na Kraljevom trgu na Zlatiboru.
Prvo takmičenje počeće sutra po atraktivnim i divljim predelima Tare. U petak, sledi vožnja u Mokroj Gori, a u subotu na Zlatiboru. Na svim trasama, osim prirodnih prepreka, motocikliste očekuju i druga ograničenja poput balvana, kamenjara i kontejnera sa vodom.
Organizatori su obeležili i ogradili lokacije na sve tri takmičarske trase, sa kojih će pubika moći da posmatra atraktivne vožnje. Na neobeleženim delovima trase, organizatori ističu da je publici zabranjen pristup.
Uz Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetina, koji je takmičarima poželeo dobrodošlicu, i Bratislava Đurića, organizatora trke, učesnike relija su pozdravili Tatjana Matić, ministarka turizma, i Vilfrid Keršagl, predstavnik FIM Hard Enduro Svetskog šampionata.
„Ovo je velika prilika za Srbiju i sportski turizam Srbije. Od početka ove godine, skoro 100.000 turista je posetilo Zlatibor i ostvareno je više od 300.000 noćenja. Ovakvi događaji doprinose razvoju turističkog potencijala ovog kraja“, poručila je minstaraka i dodala da je Srbija među osam država koje su domaćini tog šampionata.
Vilfrid Keršagl se zahvalio organizatorima, dok je Bratislav Đurić svedočio o tome da je osam godina sanjao da se taj svetski šampionat održi u Srbiji.
„U svojoj istoriji moto sporta, Srbija nikada nije uradila nešto ovako. Dobio sam jutros uveravanja iz FIM-a da ćemo ostati u kalendaru trajno, da će se svake godine ova trka održavati na Zlatiboru“, kazao je Đurić, jedan od organizatora.
Održavanje te trke podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo omladine i sporta, Opština Čajetina, TO Zlatibor i etno-naselje Drvengrad na Mećavniku u Mokroj Gori.