Vesti
Svet
Najrazvijeniji priskaču u pomoć; Bombardovanje Donjecka sve jače; Sprema se provokacija; Nove sankcije
19.05.2022. 20:00
Izvor: B92
Najrazvijeniji priskaču u pomoć; Bombardovanje Donjecka sve jače; Sprema se provokacija; Nove sankcije
U Ukrajini rat bukti osamdeset i peti dan.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se vanredno stanje i mobilizacija u toj zemlji produžavaju za još 90 dana.

Finska i Švedska predale su zahteve za prijem u NATO, ali je Turska odmah blokirala razmatranje kandidatura. U Marijupolju ukrajinski vojnici i pripadnici jedinice "Azov", koji su bili pod opsadom u fabrici "Azovstalj", nastavili su da se predaju.Šesti paket sankcija Evropske unije Rusiji i dalje je blokiran, rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Paolo Đentiloni.Sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) izdvojilo je 18,4 milijarde dolara u transferima i zajmovima kao pomoć Ukrajini da ispuni svoje trenutne finansijske potrebe, navodi se u nacrtu kominikea u koji je Rojters danas imao uvid.

"Mobilisali smo 18,4 milijarde američkih dolara budžetske podrške, uključujući 9,2 milijarde američkih dolara pomoći uoči sastanka u Petersbergu, kako bismo pomogli Ukrajini da premosti finansijski jaz i nastavi da obezbedjuje osnovne usluge gradjanima, naveli su ministri finansija i bankari G7 u nacrtu dokumenta".
Oni se sastaju danas i sutra u blizini Bona.Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je s ministrima finansija Grupe sedam najrazvijenih nacija razgovarao o praktičnim koracima za pružanje pomoći Ukrajini da se oporavi od rata sa Rusijom.
"Ukrajina štiti ceo civilizovan svet. Podrška partnera će ubrzati našu pobedu", napisao je on na Tviteru ne iznoseći detalje, preneo je Rojters.
Šmihal je napisao da Rusija nastoji da uništi ukrajinsku ekonomiju, ali da će Kijev, zajedno s partnerima, pobediti. U odvojenom saopštenju, vlada je navela da je Šmihal, takođe, tražio dodatnu finansijsku pomoć za pokrivanje mesečnog budžetskog deficita Ukrajine od oko pet milijardi dolara.
"Potrebno nam je najmanje 15 milijardi dolara u naredna tri meseca da pokrijemo ove potrebe. Za nas je ovo jednako važno kao i oružje koje nam pružate za borbu protiv ruske agresije", kazao je Šmihal, navodi se u saopštenju.
On je, takođe, pozdravio predlog Evropske komisije da se Ukrajini obezbedi devet milijardi evra makrofinansijske pomoći. Ukrajina se nada i da SAD uskoro donesu odluku o paketu pomoći od 40 milijardi dolara, od čega bi do devet milijardi dolara moglo biti izdvojeno u budžet, stoji u saopštenju.Tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, britanski premijer Boris Džonson govorio je o snabdevanju Kijevu protivbrodskim raketama i bespilotnim letelicama.
"Uvažavajući nedavnu najavu dodatne vojne pomoći Ukrajini od 1,3 milijarde funti, premijer je govorio o podršci pruženoj odbrani Ukrajine, uključujući artiljeriju velikog dometa, rakete zemlja-vazduh i dronove", navodi se u saopštenju.U posledicama granatiranja sela Krasni Liman od strane ukrajinske vojske, jedan civil je poginuo, rekao je Vitalij Kiseljov, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR. O tome piše RIA Novosti.
"U protekla 24 sata zadat je udarac na Krasnom Limanu, gde je, nažalost, preminula devojčica, a povređena njena majka", rekao je Kiseljov na Prvom kanalu.
Ranije je saopšteno o ranjavanju civila tokom granatiranja Gorlovke od strane Oružanih snaga Ukrajine.Predstavnik generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov izjavio je danas da se nastavlja "evakuacija ukrajinskih vojnika" iz grada Marijupolja.
"U pravcu Marijupolja preduzimaju se mere za evakuaciju naših heroja“, izjavio je Gromov, zamenik načelnika Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Rojters.
Moskva je danas saopštila da se 1.730 ukrajinskih boraca predalo u Marijupolju tokom tri dana, a od toga 771 u poslednja 24 sata, navodi britanska agencija.Pisanja američkih medija da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini nagoveštavaju da Vašington priprema informativni temelj za novu provokaciju, ovog puta apokaliptičnu, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je na Telegramu navela da su nedavno tri američka medija spekulisala o tome "kada će, kako i zašto Rusi baciti bombu", prenosi TAS.
"Sve ovo navodi na razmišljanje da možda SAD postavljaju informativni temelj za još jednu provokaciju. Ovog puta apokaliptičnu", navela je Zaharova.Ukrajinske vlasti kažu da je grad Bahmut u Donjeckoj oblasti sve više na udaru ruskih projektila.
Pavlo Kirilenko, načelnik regionalne vojne administracije Donjecka, rekao je da je došlo do još jednog vazdušnog napada na grad, u kojem još ima oko 20.000 ljudi.
Kirilenko je rekao da su pogođene petospratnica i poslovna zgrada, a da je do sada iz ruševina spaseno šest osoba.
"Rusi nastavljaju da pucaju na civile, ali nam pravovremena evakuacija omogućava da spasemo stotine života", rekao je Kirilenko.Velika Britanija uvešće nove sankcije kako bi sprečila ruske državne aviokompanije Aeroflot, Ural Erlajns i Rosija Erlajns da prodaju svoje nekorišćene slotove za sletanje na britanskim aerodromima, najavila je šefica britanske diplomatije Liz Tras.
Britanska vlada saopštila je da se procenjuje da je vrednost slotova 61,9 miliona dolara.Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) počeo je sa registracijom stotine zarobljenika iz opkoljene čeličane Azovstalj u Marijupolju, saopšteno je danas.
MKCK je naveo u izjavi da je evidentiranje ukrajinskih boraca, koji su napustili čeličanu, među kojima su i ranjenici, počela u utorak i traje i danas, preneo je Rojters.
MKCK uzima informacije od pojedinaca kako bi se pratili zarobljenici. Dodaje se da MKCK ne učestvuje u transportu zarobljenika do mesta gde će biti zatvoreni.Rusija iz odmazde proteruje pet članova portugalske ambasade, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Dana 19. maja, portugalska ambasadorka Madalena Fišer protestovala je u vezi sa provokativnom odlukom Lisabona da protera deset službenika ruske inostrane misije.
"Kao odgovor, pet službenika Ambasade Portugalske Republike u Ruskoj Federaciji proglašeno je personom non grata. Oni moraju da napuste teritoriju zemlje u roku od 14 dana od dana uručenja odgovarajuće note ambasadoru, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.Turska je obavestila članice NATO da će reći ne članstvu Švedske i Finske, rekao je Redžep Tajip Erdogan.
Erdogan je rekao i da Turska ne može da se odrekne Rusije.Statua Aleksandra Nevskog, koji se borio protiv invazije švedskih snaga u 13. veku, uništena u HarkovuRusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se u poslednja 24 sata predao 771 ukrajinski borac iz čeličane Azovstalj odnosno ukupno 1.730 od ponedeljka.
Prema navodima Ministarstva, 80 su ranjenici, prenosi RIA Novosti. Više stotina ukrajinskih boraca predalo se iz čeličane, mada su Moskva i Kijev izneli različite procene broja onih koji su izašli iz čeličane, navodi Rojters.Savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak saopštio je da Kijev neće pristati na prekid vatre dok se sve ruske trupe ne povuku.
"Ne nudite nam primirje, to je nemoguće bez potpunog povlačenja ruskih trupa. Ukrajinu ne zanima novi 'Minsk' praćen obnovom rata posle nekoliko godina", napisao je savetnik Volodimira Zelenskog na svom Tviter nalogu.- Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su divizion protivvazdušnog raketnog kompleksa S-300 u Nikolajevskoj oblasti i divizion sistema "Buk-1" u Donjeckoj narodnoj republici;
- Visokopreciznim raketama pogođeni su komandni centri 24. motorizovane brigade ukrajinske vojske u Nikolajevki i 104. brigade teritorijalne odbrane u Konstantinovci;
- U protekla 24 časa iz čeličane se predao 771 ekstremista "Azova";
- Ruska sredstva PVO oborila su 15 ukrajinskih dronova, uključujući jedan "Bajraktar";
- Ruska avijacija pogodila je 58 položaja protivnika, poginulo je 340 ekstremista;
- Avijacija je pogodila dva komandna centra, 58 položaja ukrajinske vojskeItalijanski premijer Mario Dragi pozvao je danas na momentalan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli da počnu ozbiljni pregovori o kraju rata.
"Do prekida vatre mora da dođe što pre", rekao je Dragi pred italijanskim Senatom u Rimu, na početku debate o podršci te zemlje Ukrajini, preneo je Rojters.
Dragi je rekao da je važno da se održi pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, jer "Moskva treba da se dovede za pregovarački sto".Više od 900 ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstalj u Marijupolju odvedeno je u kaznenu koloniju na teritoriji pod kontrolom Rusije, saopšteno je u Moskvi, prenosi jutros Bi-Bi-Si.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se od utorka predalo 959 pripadnika ukrajinske vojske. Zaharova je navela da je njih 51 na lečenju, dok su ostali upućeni u bivšu kaznenu koloniju u gradu Olenivka, u regionu Donjecka pod kontrolom Rusije.
Ministarstvo odbrane u Kijevu saopštilo je da se nada "razmeni da bi se ukrajinski heroji vratili u domovinu što pre".Turska radi sa Ujedinjenim nacijama da osigura bezbedan prolaz ukrajinskih brodova koji nose žitarice, a radi i na tome da se uspostave kontaktne grupe na humanitarnim koridorima u Ukrajini, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu na konferenciji o hrani u organizaciji SAD.
"Podržavamo napore generalnog sekretara Antonija Gutereša da se uspostave humanitarni koridori kako bi se obezbedila sigurnost za prolaz hrane. Zajedno sa UN radimo da pružimo sigurnost ukrajinskim brodovima koji nose žitarice", kazao je Čavušoglu, preneo je TAS.