Vesti
Svet
Erdogan razgovarao sa liderima Finske i Švedske o blokadi članstva u NATO
21.05.2022. 20:00
Izvor: Danas
Erdogan razgovarao sa liderima Finske i Švedske o blokadi članstva u NATO
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO pozvao je danas te dve zemlje da se ne podržavaju i ne ignorišu delovanje kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.
Erdogan je danas odvojeno razgovarao sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, saopštio je njegov kabinet.
Erdogan je pozvao Stokholm da „prekine političku i finansijsku podršku i isporuku oružja terorističkim organizacijama“.
U saopštenju se navodi da je rekao da „očekuje da Švedska preduzme konkretne i ozbiljne mere, pokazujući da deli zabrinutost Turske u vezi sa terorističkom organizacijom PKK i njenim ograncima u Siriji i Iraku“.
Turska pored toga zamera Švedskoj što je prekinula svaku prodaju oružja njoj od 2019. godine, kao mera odmazde zbog turske operacije na severu Sirije.
Turska zamera Švedskoj i Finskoj što ne odobravaju njene zahteve za izručenjem osoba koje osuđuje da su članovi „terorističkih organizacija“.
Erdogan je Ninistu rekao da ignorisanje „terorističke organizacije koja predstavlja pretnju savezniku unutar NATO nespojivo sa duhom prijateljstva i savezništva“.
On je danas razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji je rekao da će saslušati zabrinutost Turske po tom pitanju.
Finska i Švedska su ranije ove nedelje zbog zabrinutosti za bezbednost usled rata u Ukrajini podnele zahtev za članstvo u NATO.