Vesti
Svet
Slavlje u Londonu – sedam decenija vladavine kraljice Elizabete; Od Makrona vredan poklon
02.06.2022. 20:00
Izvor: RTV
Slavlje u Londonu – sedam decenija vladavine kraljice Elizabete; Od Makrona vredan poklon
London - Kraljica Elizabeta Druga je izašla na balkon Bakingemske palate u okviru zvanične proslave svog platinastog jubileja.
Elizabeta je posmatrala trupe kako se vraćaju sa zvanične ceremonije pod nazivom Trooping of the Color, a na balkonu joj se pridružio njen rođak princ Edvard, vojvoda od Kenta, prenosi BBC i dodaje da se viši članovi kraljevske porodice okupljaju pored kraljice Elizabete na balkonu Bakingemske palate.
Petnaest helikoptera Tajfun postavilo se u formaciju kojom su "ispisali" broj 70 kako bi obeležili Kraljičin platinasti jubilej.
Na balkonu neće biti princa Endrjua, princa Harija i Megan Markl nakon što je prošlog meseca doneta čvrsta odluka da se pozivaju samo "radni članovi kraljevske porodice".
Princ Hari i Megan neće biti na balkonu, jer su se povukli sa kraljevskih dužnosti.
Ograničavanje na radne članove kraljevske porodice je takođe zgodan način da se isključi princ Endrju, koji je izgubio kraljevsko pokroviteljstvo 2019. godine, zbog navodne povezanosti sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epštajnom, navodi britanska televizija.
Proslavi prisustvuju i premijer Velike Britanije Boris Džonson i njegova supruga Keri, koji su viđeni kako posmatraju paradu konjičke garde, prenosi BBC.
Četvorodnevne proslave u čast 70. godišnjice vladavine britanske kraljice Elizabete Druge počele su danas prikazom britanskih vojnih tradicija, sa prizorima iz vremena kada su se borbe vodile konjima i topovima, pa do modernog doba mlaznih aviona.
U pisanoj poruci kraljica se zahvalila ljudima u Velikoj Britaniji i širom Komonvelta koji su učestvovali u organizovanju proslava.
Znam da će ostati mnogo srećnih uspomena na ovu svečanost. I dalje sam inspirisana dobrom voljom koja mi je iskazana i nadam se da će naredni dani pružiti priliku da razmislimo o svemu što je postignuto tokom poslednjih 70 godina, dok sa poverenjem i entuzijazmom gledamo u budućnost, napisala je kraljica Elizabeta, prenosi AP.
Prema protokolu, kraljica bi trebalo da dva puta izađe na balkon Bakingemske palate.
Vojvotkinja od Kornvola Kamila, vojvotkinja od Kembridža Kejt, grof i grofica od Veseksa princ Edvard i Sofija i njihova deca, vojvoda i vojvotkinja od Glostera i viceadmiral ser Tim Lorens putovali su kočijama na Paradu konjske garde, ceremonijalnu paradu u parku Sent Džejms.
Kraljici Elizabeti jubilej su čestitali mnogi svetski lideri.
Jubilej se obeležava četvorodnevnim prazničnim vikendom.
Proslava Elizabetine vladavine uključuje službu zahvalnosti u petak u katedrali Svetog Pavla u Londonu, koncert u Bakingemskoj palati u subotu i svečanosti na kojoj će učestvovati hiljade izvođača iz škola i društvenih grupa širom zemlje u nedelju popodne.
Elizabeta, 96-godišnja kraljica, britanski je monarh koji je najduže vladao i prva je provela sedam decenija na tronu.
Makron poklanja rasnog konja kraljici Elizabeti
Francuski predsednik Emanuel Makron pokloniće jednog od svojih rasnih konja britanskoj kraljici Elizabeti povodom obeležavanja njenih 70 godina na tronu, saopštili su danas Makronova kancelarija i britanska ambasada u Parizu.
Devedesetšestogodišnja kraljica, poznata po svojoj ljubavi prema konjima, dobiće sedmogodišnje grlo, koje je otpratilo Makrona niz Jelisejska polja u Parizu prošlog meseca na njegovoj zvaničnoj ceremoniji proglašenja za predsednika, prenosi Rojters.
Dodaje se da je Elizabeta jahala konje u vecćem delu svog života, strastveni je obožavalac konjičkih trka, a i godinama je posedovala mnogo rasnih trkačkih grla.
Navodi se da će u okviru proslave njenog jubileja članovi kraljevske porodice u subotu prisustvovati trci u Epsom derbiju.
Britanija je danas započela četvorodnevno slavlje kako bi proslavila Elizabetinih 70 godina na prestolu, što je duže od bilo koga od njenih prethodnika.
Makron je ranije odao počast kraljici jer je dala doprinos stabilnosti u vreme rata i dubokih promena u društvu.
On je svojevremeno takođe poklonio punokrvnog konja predsedniku Si Đinpingu 2018. godine, kada je bio u trodnevnoj državnoj poseti Kini.