Vesti
Svet
Papa ponovo pozvao na "stvarne pregovore"
05.06.2022. 20:00
Izvor: B92
Papa ponovo pozvao na "stvarne pregovore"
Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja ponovo je danas pozvao na "stvarne pregovore" o okončanju rata u Ukrajini.
"Ponavljam apel liderima nacija - Nemojte da vodite čovečanstvo ka uništenju, dok se bes uništenja i smrti rasplamsavaju, a to podstiče eskalaciju koja je sve više opasna za sve", rekao je papa pred oko 25.000 vernika okupljenih na trgu Svetog Petra.
Franja, koji je pozvao na "stvarne pregovore o prekidu vatre i pronalasku rešenja", u subotu je na sastanku sa decom u Vatikanu izrazio želju da poseti Ukrajinu, ali je dodao da želi da sačeka "pravi trenutak".
"Voleo bih da odem u Ukrajinu, samo moram da sačekam trenutak da to uradim, jer nije lako doneti odluku koja svetu može da napravi više štete nego koristi. Moram da nađem pravi trenutak da to uradim", rekao papa u odgovoru jednom dečaku iz Ukrajine.
Franja je rekao da će uskoro primiti predstavnike ukrajinske vlade koji će doći da razgovoraju o njegovoj mogućoj poseti.
Papa je od početka ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara, u nekoliko navrata pozvao na mir u Ukrajini, ali nikada nije direktono pomenuo Rusiji ili predsednika Vladimira Putina, pošto Vatikan želi da održi dijalog sa Ruskom pravoslavnom crkvom kao deo delikatne diplomatske ravnoteže.