Vesti
Svet
Roterdam je dobio pešačku stazu koja povezuje krovove zgrada
06.06.2022. 20:00
Izvor: Danas
Roterdam je dobio pešačku stazu koja povezuje krovove zgrada
Stanovnici Holandije odlučili su da pokažu kako krovovi zgrada mogu da se prenamene, pa su između krovova dve zgrade u Roterdamu izgradili pešački most koji nudi brojni sadržaj i pokreće život u novim visinama, piše AFP.
Udruženje „Rooftop days“ izgradilo je pešačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, u želji da na taj način pokaže kako bi u budućnosti grad mogao da se urbanistički razvija.
Članovi tog udruženja brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pešačke staze na krovu ukazuju na to kako treba iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.
Selo na krovu budućnosti
“Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada”, rekao je AFP-u direktor organizacije “Rooftop Days”, Leon van Gist, ističući da se zasad “koristi samo tri odsto punog potencijala ravnih krovova Roterdama”.
Jarkonarandžasta pešačka staza duga je oko 600 metara, a deo tog “vazdušnog mosta” povezuje gradski “Svetski trgovinski centar” s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara.
Duž šetališta, koje će uskoro biti otvoreno, nalaze se manje vetroturbine, solarni paneli, umetničke galerije i platforma za sletanje dronova.
Daju li gradske vlasti zeleno svetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će tamo posaditi i useve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.
Višenamenski krovovi
Manifestacija “Rooftop Days” održava se već šest godina, a poslednje inovacije prikazuju neke od najuspešnijih ideja o budućnosti koja je prilagođena klimi.
Među njima je “Rooftop Field” (Polje na krovu). Na području od 1.000 kvadratnih metara šestog sprata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cveće.
Jedna od glavnih namena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promene čine sezonske količine oborina sve nepredvidivijim.
“Na ovom krovu već možemo uskladištiti oko 60.000 litara vode”, otkrio je Van Rinsum.
Deo tamo uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do “krovnog polja” pokazao se iznenuđuje popularnim.