Vesti
Sport
Zvezda odbranila tron
07.06.2022. 20:00
Izvor: Politika
Zvezda odbranila tron
Pobedom nad Partizanom 80:77 (18:20, 15:17, 26:21, 21:19) „crveno-beli” stigli do šeste titule i još jedne evroligaške sezone.- Navijači izazvali incident, 23 minuta pre kraja dvorana ispražnjena.
Crvena zvezda je uspela da odbrani domaći teren, ali je bez pomoći navijača osvojila šestu titulu u ABA ligi i tako se izjednačila sa Partizanom. Po treći put u majstorici na svom terenu ostala je nepobediva, pa će i naredne sezone igrati u Evroligi. U 23. minutu sudije su ispraznuile dvoranu, ali iskusniji tim se bolje snašao, a igračima oba se može odati priznanje za bespoštednu borbu, jer zahvaljujući njima jedna od najmučnijih serija se ipak završila na terenu.
Znalo se da će se odlučujuća utakmica igrati na mali broj poena, a treneri Obradović i Radonjić su majstori defanzive. Od prvog sekunda, odbrana je bila u fokusu oba tima, pa ne čudi rukometni rezultat posle pet minuta (6:6). Zvezda je krenula sa više energije i čvršće, povela 6:0, a dva i po minuta nije protivniku ni jedan „pogled“ ka košu. Druga lipčna greška Kalinića, međutim, izbacila je „crveno-bele“ iz ritma, pa su usledile tri izgubljene lopte u nizu, koje je Partizan iskorostio za prvo vođstvo u šestom minutu (8:9).
Kao i u prethodnim utakmicama najtrofejniji evropski trener Željko Obradović ostao je dosledan u možda i najjačem taktičkom segmentu, bez obzira na igru i učinak Pantera, držao je Amerikanca na parketu. To se ispalatilo jedan od najboljih šutera koji igraju u Evropi i najskuplji stranac u istoriji srpske košarke, ubacio je dve „trojke“ i sa deset poena napravio razliku posle prvih deset minuta (18:20).
Usledio je period odlične igre „crno-belih“ u oba pravca. Bekovi su bili brži i prodorniji od protivnika, a Lesor i Ledej su zatvorili reket. Igrači „crveno-belih“ su potpuno izgubili napadački ritam, a spolja ništa nisu mogli da pogode. U 14. minutu Pukul je Kaliniću dosudio treći faul, uz burno reagovanje s tribina, ali Radonjić je povukao dobar potez. Uveo je u igru i trećeg plejmejkera Markovića, koji je uspeo da poveže redove, pojača agresivnost u odbrani, ali i da nešto iskreira. Partizan je potom ušao u seriju izgubljenoih lopti i posle minus sedam, Zvezda se primakla na poen zaostatka. Ipak Ledej je pogodio petu timsku “trojku“, za beg od dva poseda lopte (33:37) na poluvremenu. Šut za tri poena (13-1, odnosno 14-5), napravio je razliku kao i sa linije slobodnih bacanja (4-4, 10-10). Oba tima su imala po 12 izgubljenih lopti (Ivanović 3, Panter 4), a domaćin nešto bolji u skoku (14-12) i asistencijama (7-5). Ipak, Partizan je na mali broj poena imao 10 iz tranzicije, dok je Zvezda čak 26 postigla iz reketa.
Treća četvrtina počela je sa 15-minutnim zakašnjenjem jer su sudije tražile da se isprazne četiri reda tribina oko tunela, s obzirom da su odatle doleteli neki predmeti kada su išli na odmor. Mislilo se da je to i poslednji navijački čin iživljavanja, ali usledio je pravi šok. Zvezda je za 52 sekunde došla do egala, a u 23. minutu je Kaliniću dosuđena četvrta lična i tada je došlo do prekida. Na teren su poleteli razni predmeti, sudije su krenule ka svlačionici, a redari su pokušali da im naprave „kišobran“. Posle par minuta pridružili su im se i igrači oba tima. Kada je spiker objavio da dvorana mora da se isprazni, deo navijača se prošetao terenom, a potom su organi reda počeli da rade svoj posao.
Posle pauze koja je trajala sat vremena duel je nastavljen, a bolje su se snašli „crno-beli“ Panter je ponovo pravio razliku, ali nisu dugo uspeli gosti da zadrže mplus pet prednosti. Konačno je igrače Zvezde krenuo šut, pa su posle 25 minuta u kojima su ubacili samo jednu „trojku“, pogodili tri za preokret. Šampion je poenom razlike ušao u poslednjih deset minuta, a do kraja igralo se koš za koš, sve do veoma neizvesne penal završnice. Domaćin je bio za koji poen u prednosti, ali Panter opet preokrenuo „trojkom“ ali zakratko. Dve ključne za „crveno-bele“ ubacili su Kalinić i Volters, 57 sekundi pre kraja (78:75).
Mogla je Zvezda da stavi tačku mnogo ranije. Holins je ukrao loptu Madaru i krenuo u kontru, ali ga je pri polaganju blokadom sprečio Lesor. Dobrić je potom promašio otvoren šut, a 19 sekudni pre kraja Avramović je imao priliku sa linije bacanja da smanji. Međutim, promašio je jedno, a na drugoj strani Davidovac bio oba puta precizan. Pobegao je domaćin na dva poseda (80:76), a Avramović je još jednom imao priliku da „zakuva“. Međutim, opet je bio polovičan sa penala, ali je odbijenu loptu Davidovac poslao u aut. Pokušao je Partizan da izvede šut za produžetak, ali Panter je bio „kratak“ i titula je ostala na Malom kalemegdanu.