Vesti
Svet
NATO razume Tursku: Opravdana zabrinutost
12.06.2022. 20:00
Izvor: B92
NATO razume Tursku: Opravdana zabrinutost
Bezbednosna zabrinutost koju je Turska izrazila u protivljenju zahtevima Finske i Švedske za članstvo u NATO je legitimna.
Ovo je izjavio danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom posete Finskoj.
"Ovo su opravdane zabrinutosti. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom, prenosi agencija Rojters.Kako je rekao generalni sekretar NATO, moramo da zapamtimo i razumemo da nijedan saveznik NATO nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske.
Stoltenberg i Ninisto su rekli da će se razgovori sa Turskom nastaviti, ali nisu dali naznake napretka u pregovorima, navodi britanska agencija.
"Samit u Madridu nikada nije bio krajnji rok", rekao je Stoltenberg, misleći na sastanak NATO u Madridu krajem juna.
Poručio je da je Turska ključni saveznik za Alijansu zbog svoje strateške lokacije na Crnom moru između Evrope i Bliskog istoka.
Švedska i Finska podnele su zahtev za pridruživanje zapadnom odbrambenom savezu prošlog meseca, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.
Obe zemlje su naišle na protivljenje Turske, koja ih je optužila da podržavaju i daju utočište kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra teroristima.