Vesti
Svet
Svet u opasnosti - Rizik od upotrebe nuklearnog oružja najveći još od Hladnog rata: Sve svetske sile pojačavaju i unapređuju svoj arsenal
13.06.2022. 20:00
Izvor: Blic
Svet u opasnosti -  Rizik od upotrebe nuklearnog oružja najveći još od Hladnog rata: Sve svetske sile pojačavaju i unapređuju svoj arsenal
Očekuje se da nuklearni arsenal širom sveta raste narednih godina, prvi put nakon Hladnog rata, a rizik od korišćenja takvog oružja najveći je u prethodnih nekoliko decenija, saopštio je danas stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).
- Ruska invazija na Ukrajinu i zapadna podrška Kijevu povećala je tenzije između devet nuklearnih sila - naveo je SIPRI, prenosi Rojters.Iako je broj nuklearnog oružja blago opao između januara 2021. i januara 2022. godine, SIPRI navodi da, ukoliko ne dođe do momentalne akcije kod nuklearnih sila, uskoro bi moglo da dođe do unapređivanja bojevih glava.
- Sve nuklearne sile pojačavaju, unapređuju svoj arsenal i većina zaoštrava nuklearnu retoriku i ulogu koju nuklearna oružja imaju u njihovim vojnim strategijama. Ovo je veoma zabrinjavajući trend - kazao je direktor SIPRI Vilfred Van.
Iz švedskog instituta navode da je broj nuklearnih bojevih glava pao na 12.705 u januaru 2022. godine, u odnosu na 13.080 u januaru 2021. godine.
Oko 3.732 nuklearnih bojevih glava spremno je za upotrebu na projektilima i avionima, a oko 2.000, od čega gotovo sve pripadaju Rusiji ili SAD, u stanju su visoke pripravnosti.