Vesti
Sport
Poslednji dvostruki MVP u NBA ligi, odlučio da se vrati u reprezentaciju Srbije
Srbija kreće na evropsko zlato sa Nikolom Jokićem
15.06.2022. 20:00
Izvor: Danas
Srbija kreće na evropsko zlato sa Nikolom Jokićem
Zagolicao je maštu navijačima Miško Ražnatović, čuveni menadžer, objavom na društvenoj mreži. Slutilo je na dobro, a danas je i zvanično potvrđeno: Nikola Jokić zaigraće za Srbiju na Evropskom prvenstvu koje je na programu od 1. do 18. septembra.
Najbolji košarkaš Srbije potvrdio je selektoru Svetislavu Pešiću da će zaigrati za reprezentaciju na predstojećem kontinentalnom šampionatu.
Još bolje, Jokić je klimnuo glavom i na ideju da zaigra, prvo u avgustovskom „prozoru“ u kvalifikacijama za Mundobakset, potom i na Evropskom prvenstvu.
U Košarkaškom savezu su potvrdili da je Jokić pristao da se vrati u reprezentaciju. Zbog pravila o NBA osiguranju, Nikola neće moći više od 28 dana da provede sa reprezentacijom pre Evropskog prvenstva.
To znači da neće moći da igra za Srbiju u junskom kvalifikacionom „prozoru“ za naredno Svetsko prvenstvo.
„Redovno razgovaramo sa svim kandidatima, pratimo njihove igre baš kao i različite situacije u kojima se nalaze pri kraju veoma zahtevne klupske sezone. Naročito je kompleksna situacija u vezi prva dva meča koji nas očekuju, protiv Letonije i Belgije, i tu je veoma važno međusobno razumevanje i strpljenje. Ono što je izvesno, to je da NBA igrači imaju ograničenje kada je u pitanju maksimalan broj dana koje mogu provesti sa nacionalnim timom tokom jednog leta. U skladu sa tim ograničenjima, učešće u reprezentativnim akcijama vezanim za Evropsko prvenstvo, odnosno kvalifikacioni prozor u avgustu je potvrdio Nikola Jokić, koji će od prvog dana kada to NBA pravila budu dozvoljavala biti sa nacionalnim timom. Sa druge strane, zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića je takva da zahteva strpljenje. U ovom trenutku, najvažnije je da se on oporavi i vrati na teren u punom sjaju, a kada će to biti nije do kraja izvesno, jer procene na današnji dan mogu biti samo okvirne. Sa svim ostalim kandidatima smo takođe u redovnom kontaktu, pratimo i razgovaramo o planovima sa zajedničkim ciljem, a to je da naša reprezentacija u svakom trenutku bude najjača moguća“, poručio je direktor srpskog muškog nacionalnog tima Dragan Tarlać.