Vesti
Svet
Jasna poruka Makrona Zelenskom: Moraćeš
15.06.2022. 20:00
Izvor: B92
Jasna poruka Makrona Zelenskom: Moraćeš
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će učiniti sve da se zaustavi napredovanje ruskih snaga u Ukrajini.
"Učinićemo sve da zaustavimo ruske ratne snage, da pomognemo Ukrajincima i njihovoj vojsci i da nastavimo da pregovaramo", naveo je Makron francuskim trupama i trupama drugih zemalja članica NATO u vojnoj bazi u Rumuniji, prenosi Rojters.
Makron je juče u Rumuniji započeo trodnevnu posetu južnom krilu Severnoatlantske alijanse, prilikom koje će boraviti i u Moldaviji. Sutra će verovatno krenuti u Kijev, u koji bi istog dana trebalo da dođu i nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi, navodi Rojters, pozivajući se na dva neimenovana diplomatska izvora.
Predsednik Francuske je poslednjih nedelja u više navrata izjavljivao da je od vitalnog značaja da se ne ponižava Rusija kako bi se nakon okončanja borbi moglo pronaći diplomatsko rešenje i nastavio je da drži otvorene komunikacione kanale sa Kremljom, navodi britanska agencija.
Francuska predvodi borbenu grupu NATO u Rumuniji koja ima oko 800 vojnika, uključujući 500 francuskih i oko 300 vojnika iz Holandije i Belgije.
"Moraće da sednu za sto"
Makron je izjavio danas da će Kijev u jednom trenutku morati da sadne za pregovarački sto sa Moskvom kako bi pokušali da okončaju rat između dve zemlje, prenosi Rojters.
"Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi zvaničnici će morati da pregovaraju sa Rusijom", naglasio je danas Makron tokom posete Rumuniji i Moldaviji.
Francuski predsednik je juče u Rumuniji započeo trodnevnu posetu južnom krilu NATO, prilikom koje će boraviti i u Moldaviji, a sutra će verovatno krenuti u Kijev, u koji bi istog dana trebalo da dođu i nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi, navodi Rojters, pozivajući se na dva neimenovana diplomatska izvora.
Makron pokušava da održi dijalog i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom otkako je počeo rat, ali ga zbog toga kritikuju neki baltički i istočni partneri u Evropi, jer to vide kao podrivanje napora da se Kremlj natera da sedne za pregovarački sto, navodi Rojters.