Vesti
Svet
Šolc: Nemačka podržava kandidaturu Ukrajine i Moldavije za članstvo u EU
16.06.2022. 20:00
Izvor: RTV
Šolc: Nemačka podržava kandidaturu Ukrajine i Moldavije za članstvo u EU
KIJEV - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da njegova vlada podržava davanje zvaničnog statusa Ukrajini i Moldaviji kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, istovremeno naglašavajući da kandidati moraju da ispune jasne kriterijume za pristupanje.
"Ukrajina pripada evropskoj porodici", rekao je on tokom posete Kijevu zajedno sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, preneo je Rojters.I predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da su sva četvorica lidera Evropske unije koja su posetila Ukrajinu, podržala ideju da se toj zemlji odmah da status kandidata za članstvo u EU.
Makron je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, koju je držao zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i predsednikom Rumunije Klausom Johanisom.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ruska invazija ravna agresiji protiv cele Evrope i da će Ukrajina što više oružja dobije od Zapada, brže moći da oslobodi svoju okupiranu zemlju.
Zelenski je na konferenciji za novinare rekao da je sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije u Kijevu razgovarao o novim evropskim sankcijama protiv Rusije i posleratnoj obnovi Ukrajine.
On je rekao da samo ujedinjeni napori mogu da zaustave Rusiju, prenosi Rojters.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije u Predsedničkoj palati u Kijevu.
Emanuel Makron, Olaf Šolc, Mario Dragi i Klaus Joanis su prethodno obišli obližnji grad Irpin koji je bio poprište žestokih borbi.
Čitav kompleks oko predsedničke palate je blokiran iz bezbednosnih razloga, prenosi Bi-Bi-Si.
Novinar britanskog servisa naveo je da je tokom poziranja za zajedničku fotografiju, uputio Zelenskom glasno pitanje da li misli da će mu evropski saveznici dati ono što očekuje danas.
"Videćemo", odgovorio je Zelenski.Fracuski predsednik Emanuel Makron kazao je danas u Kijevu da je u ukrajinsku prestonicu došao zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem i italijanskim premijerom Mariom Dragim da izrazi podršku Ukrajini i istakao da će naredne nedelje biti veoma teške.
"Ovo je važan trenutak. Ovo je poruka jedinstva i podrške koju šaljemo Ukrajincima. Želimo da razgovaramo i o sadašnjosti i o budućnosti, jer će naredne nedelje, kao što znamo, biti veoma teške", izjavio je Makron u Kijevu, prenosi Rojters.Makron, Šolc i Dragi doputovali su danas zajedno vozom u Kijev kako bi izrazili podršku Ukrajini, a prilikom zvaničnog početka njihove posete u ukrajinskoj prestonici oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, navodi Rojters.Poseta trojice lidera Kijevu pripremala se nedeljama, a Ukrajina je ranije izrazila nezadovoljstvo njihovim odnosom prema sukobu u toj zemlji, ocenivši da Francuska, Nemačka i, u manjoj meri, Italija previše sporo isporučuju oružje Ukrajini.
Ovde smo, fokusirani smo, zajedno sa predsednikom Zelenskim obići ćemo mesto gde su izvršeni masakri“, kazao je Makron, prenosi Rojters.
Lideri su se uputili u Irpin, gde je Rusija, po tvrdnjama ukrajinskih vlasti, počinila zločine velikih razmera, navodi britanska agencija, pozivajući se na BFM TV.
Očekuje se da će izvršna vlast Evropske unije sutra predložiti da Ukrajina postane formalni kandidat za članstvo u toj organizaciji, prenosi Rojters pozivajući se na izjave neimenovanih diplomata i zvaničnika.
Mora se oprezno pristupati zadovoljenju prirodnih težnji Ukrajine da se pridruži EU u veoma posebnom trenutku, jer bi ishitrene odluke bile na štetu svih zemljalja koje već imaju status kandidata i 'zaglavljene' su u pregovaračkim poglavljima, a to bi moglo destabilizovati ili razbiti EU, prenosi Rojters izjavu neimenovanog francuskog diplomate.Aleksij Arestovič, savetnik Zelenskog, izjavio je ranije ove nedelje za nemački list Bild da je zabrinut da će trojica lidera izvršiti pritisak na Kijev da prihvati mirovni sporazum povoljan za ruskog predsednika Vladimira Putina.
Reagujući na tu izjavu Arestoviča, Dragi je u utorak izjavio da je važno da mirovni pregovori počnu što je pre moguće, ali je dodao da oni moraju biti pod uslovima koje Ukrajina smatra prihvatljivim", navodi britanska agencija.
Ne želimo samo da pokažemo solidarnost, mi takođe želimo da jasno stavimo do znanja da ćemo nastaviti da organizujemo slanje finansijske i humanitarne pomoći, ali i pomoći oružju, izjavio je Šolc, govoreći za nemački list Bild na putu za Kijev, prenosi BBC.Ukrajinski grad Irpin, kao i ranije Buča, postao je simbol surovosti ruskog rata u Ukrajini i njegovog besmislenog nasilja, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete predgrađu Kijeva i dodao da se rat mora okončati.
Irpin je, kao i Buča, postao simbol nezamislive surovosti ruskog rata, besmislenog nasilja. Brutalno uništenje ovog grada je upozorenje: ovaj rat mora da se završi, napisao je on na Tviteru, prenosi Rojters.
Šolc je danas u poseti Ukrajini zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i italijanskim premijerom Mariom Dragim, navodi britanska agencija.Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da je glavna poruka njegovih razgovora u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcem da Italija želi da vidi Ukrajinu kao deo Evropske unije.
Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u ukrajinskoj prestonici, Dragi istakao da u potpunosti podržava istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, prenosi Rojters.
Dragi je ranije danas, prilikom posete razorenom ukrajinskom gradu Irpinu, obećao da će sve što je u tom gradu razrušeno biti obnovljeno, naveo je Rojters.