Vesti
Svet
"Putin je pogrešio. Mora da povuče svoje trupe"
18.06.2022. 20:00
Izvor: B92
"Putin je pogrešio. Mora da povuče svoje trupe"
Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je održavanje komunikacije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od suštinskog značaja.
"Apsolutno je neophodno razgovarati sa Putinom i ja ću to nastaviti, kao i francuski predsednik“, rekao je Šolc u intervjuu nemačkoj novinskoj agenciji dpa.
Zapadni lideri nastavljaju diplomatske napore da okončaju rat koji je počeo 24. februara.
Šolc se dan ranije vratio iz Kijeva, gde je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i predsednikom Rumunije Klausom Johanisom.
Otkrio šta će reći Putinu
"Kada razgovaram sa Putinom, govorim isto što i vama“, rekao je Šolc. On je takođe naglasio važnost razumevanja da Rusija ne može da nametne uslove mira sa Ukrajinom.
Šolc je rekao da će Putinu reći da je pogrešio "ako zaista veruje da će opljačkati zemlju, a onda se nada da će se vremena promeniti i da će sve biti normalno".
"Morate povući svoje trupe i morate pronaći sporazum sa Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine“, rekao je Šolc da će reći Putinu. Nemački kancelar je rekao da je "optimista“ u pogledu dogovora evropskih zemalja na sledećem samitu o davanju statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini.
"Evropa je postupila jedinstveno nakon ruske agresije na Ukrajinu“
"Evropa je delovala ujedinjeno nakon ruske agresije na Ukrajinu i mi ćemo to činiti i dalje, tako da sam siguran da ćemo naći način da donesemo zajedničku odluku“, rekao je on za dpa.
"Moramo da prihvatimo da je to jednoglasno glasanje 27 država članica i moraćemo da pronađemo zajednički pristup, ali sam prilično optimista da ćemo uspeti“, dodao je on.
Evropska komisija je u petak preporučila da zemlje članice daju status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a ista perspektiva se nudi i Gruziji pod dodatnim uslovima. Evropski lideri se sastaju 23. i 24. juna.