Vesti
Svet
"Takva roba neče stiči do Turske" Čavušoglu: Istražujemo tvrdnje da je Rusija ukrala ukrajinsko žito
23.06.2022. 20:00
Izvor: Blic
"Takva roba neče stiči do Turske" Čavušoglu: Istražujemo tvrdnje da je Rusija ukrala ukrajinsko žito
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija poručivši da neće dozvoliti da se bilo kakvo ukradeno žito unese u Tursku.
Ukrajinski ambasador u Ankari rekao je početkom juna da su turski kupci među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodajući da je zatražio pomoć Turske da identifikuje i uhapsi osobe odgovorne za te navodne pošiljke.
Zvanična Moskva je demantovala tvrdnje da je krala ukrajinsko žito.
- Svaku tvrdnju shvatamo ozbiljno i ozbiljno ih istražujemo. Obaveštavamo svaki put, posebno ukrajinsku stranu, o rezultatima istrage - rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom ministarkom spoljnih poslova Liz Tras u Ankari, prenosi Rojters.
Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova nije se odmah oglasilo ovim povodom.
Čavušoglu je naveo da će se Turska usprotiviti Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji koja bi uzimala ukrajinsko žito ili drugu robu i nelegitimno ih prodavala na međunarodnom tržištu.
- Turska neće dozvoliti da takva roba stigne do nas - rekao je on.
Rusija i Ukrajina učestvuju sa skoro dve trećine u globalnim isporukama pšenice. Rusija je takođe veliki izvozik đubriva, a Ukrajina izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.
Ukrajinske isporuke žita preko njenih crnomorskih luka su prekinute nakon napada Rusije, pri čemu je u lukama zaglavljeno oko 20 miliona tona žitarica.