Vesti
Svet
Amerika: Klinike se zatvaraju posle odluke Vrhovnog suda SAD da ukine pravo na abortus
25.06.2022. 20:00
Izvor: Danas
Amerika: Klinike se zatvaraju posle odluke Vrhovnog suda SAD da ukine pravo na abortus
I dok se drugi dan nastavljaju protesti širom Amerike, zbog odluke Vrhovnog suda da poništi presudu kojom je u čitavoj državi legalizovan abortus, počelo je i zatvaranje klinika koje su dosad zakonito izvodile prekide trudnoće.
Očekuje se da će oko polovine država uvesti nova ograničenja ili zabrane pošto je sud poništio sopstvenu 50-godišnju odluku Rou protiv Vejda.
Trinaest država već ima zakone koji će lančano zabraniti abortus u roku od 30 dana od ove presude.
Predsednik Džo Bajden opisao je presudu kao „tragičnu grešku“.
U Feniksu, u Arizoni, policija je ispalila suzavac kada su demonstranti lupali u vrata i prozore sedišta državnih zvaničnika.
U Los Anđele su tokom protesta nakratko blokirali saobraćaj na autoputu.
Očekuje se da će se protesti nastaviti u gradovima širom zemlje u subotu.
Na klinici za abortus u Litl Roku u Arkanzasu – državi koja ima donet zakon kojim dozvoljava trenutnu zabranu abortusa – vrata su se zatvorila za prijem pacijenata čim je mišljenje suda objavljeno na internetu.Osoblje klinike javljalo je ženama da su njihovi termini otkazani.
„Bez obzira na to koliko se teško pripremamo za loše vesti, kada konačno stignu, jako pogađaju. To što moramo da pozovemo ove pacijente i da im kažemo da je Rou protiv Vejda poništen je srceparajuće“, rekla je medicinska sestra Ešli Hant za BBC.
Pratnje na klinici, koje su iz dana u dan stajale na vrućini u Arkanzasu da bi bile uz pacijentei probijale se kroz gomilu demonstranata, grupno su se zagrlile.
„Mislila sam da će ovoj zemlji i dalje biti stalo do ljudi, da će i dalje biti stalo do žena“, rekla je Karen, glavna saradnica.Za to vreme, napolju su protivnici abortusa već su slavili.
„Primećeni ste“, vikao je jedan od demonstranata na ljude koji su tek parkirali atutomobile ispred klinike i nisu još znali za odluk.
„Moj predlog je da se okrenete i napustite ovo mesto greha, ovo mesto nepravde, ovo zlo mesto.“
U Nju Orleansu u Luizijani – još jednoj državi koja je je unapred donela zakone za zabranu abortusa za koju je ova odluka suda samo okidač – Centar za zdravstvenu zaštitu žena, jedan od samo tri mesta gde se u ovoj državi mogao obaviti abortus u petak je zatvoren i čitavo osoblje je otišlo kući.
Izvan klinike, volonterka u pratnji Linda Kočer rekla je za BBC da će bogate žene i dalje moći da urade abortus u drugim državama, ali da će „siromašne žene nagrabusiti “ zbog nezakonitih procedura.
Protivnik abortusa pastor Bil Šenks rekao je da je to „dan za slavlje“.Misuri je postao prva američka država koja je zabranila abortus posle presude Vrhovnog suda.
Ukupno se očekuje da će pristup abortusu biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnom dobu, prema istraživanju Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo), zdravstvene organizacije koja izvodi abortuse.