Vesti
Svet
"Rusija ne sme da dobije rat"
28.06.2022. 20:00
Izvor: B92
"Rusija ne sme da dobije rat"
Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc izjavili su danas posle samita G7 u Nemačkoj da će ruski planovi u Ukrajini propasti.
Francuski predsednik je rekao da Rusija ima samo jedan cilj, a to je da se Ukrajina preda, ali da Moskva neće dobiti rat.
"Rusija ne može i ne sme da dobije“ rat u Ukrajini, a sankcije će trajati "koliko bude potrebno", rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita G7 u Nemačkoj.Makron je rekao da je ovonedeljni napad Rusije na ukrajinski tržni centar „ratni zločin“ i da će Francuska podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Vlasti kažu da je u napadu u ponedeljak na tržni centar u centralnom ukrajinskom gradu Kremenčuku poginulo 18 ljudi, a 36 se vodi kao nestalo.
Makron je takođe rekao, uoči samita NATO-a u Madridu od danas do četvrtka, da zemlje članice alijanse moraju poslati poruku jedinstva.
"Poruka koja se mora poslati iz Madrida je poruka jedinstva i snage", naglasio je on. "Radi se o bezbednosti evropskog kontinenta", dodao je on.
Nemački kancelar Šolc rekao je da će sankcije prestati kada Putin prihvati da će njegovi planovi za Ukrajinu propasti.
"Postoji samo jedan izlaz za Putina, a to je da prihvati da će njegovi planovi za Ukrajinu propasti", rekao je on na konferenciji za novinare posle samita G7.
Šolc je naglasio da lideri G7 žele da Rusija plati maksimalnu cenu za invaziju na Ukrajinu.
G7 ostaje ujedinjena u podršci Ukrajini“, rekao je Šolc. "Nastavićemo da održavamo i jačamo ekonomsku i političku cenu" koju Putin i njegov režim moraju da plate, naglasio je on.