Vesti
Svet
"Nećemo popustiti pred nasiljem": Dva dana posle tragedije i ubistva bivšeg premijera Japanci glasaju
10.07.2022. 20:00
Izvor: B92
"Nećemo popustiti pred nasiljem": Dva dana posle tragedije i ubistva bivšeg premijera Japanci glasaju
Tokio -- Japanci su većinom glasali danas za vladajuću koaliciji na izborima za gornji dom parlamenta Senat, pokazuju objavljeni podaci izlaznih anketa.
Izbori za Senat održani su dva dana posle ubistva bivšeg premijer Šinza Abea za vreme izbornog skupa.
Liberalno demokratska partija, nacionalistička stranka čiji je Abe bio jedna od najuticajnijih ličnosti, i njena saveznička partija Komeito, mogle bi, prema projekcijama javne televizije HNK, zajedno da osvoje 83 mesta od ukupno 125 poslaničkih mesta koja su danas birana. Japanski Senat ima ukupno 248 mesta, a polovina mandata se obnavlja svake tri godine. U 18 časova po lokalnom vremenu (11.00 po srednjoevropskom), odnosno dva časa pre zatvaranja birališta izlaznost je bila 27,38 odsto, nešto malo veća nego na prethodnim izborima za Senat.Aktuelni japanski premijer Fumio Kišida osudio je varvarski napad na Šinza Abea, svog bivšeg mentora i naglasio koliko je važno da se odbrane slobodni i fer izbori, kao osnova demokratije.
"Nikad nećemo popustiti pred nasiljem", rekao je Kišida.
Više stranaka je nakratko prekinulo izbornu kampanju na vest o ubistvu a kampanja je nastavljena juče s pojačanim merama bezbednosti, dok je policija u Nari, gde je bivši premijer ubijen, priznala da je bilo propusta u bezbednosnim merama na Abeovom skupu.
Dominantna pitanja tokom kampanje su se ticala lokalnih i pojedinačnih problema i briga, kao što su rast cena i rizik oko snabdevanja strujom, uz strah od nestašice zbog vrućina koje pogadjaju Japan od kraja juna.
U zemlji često kritikovanoj zbog malog broja žena u institucijama i upravama firmi, rekordan udeo od 33 odsto njih, je medju 545 kandidata na današnjim izborima za japanski Senat.