Vesti
Svet
Bajden obišao Memorijalni centar holokausta i odao poštu žrtvama
13.07.2022. 20:00
Izvor: Danas
Bajden obišao Memorijalni centar holokausta i odao poštu žrtvama
Predsednik SAD Džozef Bajden posetio je danas Memorijalni centar holokausta u Jerusalimu da oda poštu za šest miliona Jevreja koje su nacisti i njihovi saradnici ubili u Drugom svetskom ratu.
Bajden je ponovo zapalio večni plamen sećanja, položio venac i sastao se sa dve žene preživele u holokaustu Renom Kvint (Quint) (86) i Gizelom Cicovic (Cycowicz) (95).
Dečji hor otpevao je pesmu Hane Seneš (Hannah Szenes) pripadnice pokreta otpora koju su nacisti uhvatili u Madjarskoj i pogubili u njenoj 23.godini.
Bajden je stavio ruku na srce pošto je položio venac. Preživele u holokaustu je slušao pažljivo, klečeći na jednom kolenu i držao ih za ruke, a posle ih obe poljubio.
On je u knjizi posetilaca Jad Vašema napisao da mu je čast što je ponovo u Izraelu i istakao važnost sećanja na holokaust, preneli su izraelski mediji.
„To se može dogoditi ponovo ako ne pamtimo. To je ono čemu učim moju decu i unuke – nikada ne zaboravi“, napisao je Bajden.
Američki predsednik je posetio Jad Vašem u pratnji premijera Izraela Jaira Lapida i ministra odbrane Benija Ganca, koji su obojica deca preživelih u holokaustu.
Izrael je osnovan kao utočište za Jevreje 1948. godine posle holokausta.
Danas u toj zemlji živi oko 164.000 preživelih i uobičajeno je da svetski lideri obilaze Jad Vašem tokom posete Izraelu.
Bajden je danas doputovao u prvu posetu Izraelu u svojstvu predsednika SAD. On će posetiti i Zapadnu obalu i Saudijsku Arabiju u okviru četvorodnevne turneje.