Vesti
Politika
Vučić nastavio konsultacije o mandataru nove vlade
15.07.2022. 20:00
Izvor: RTS
Vučić nastavio konsultacije o mandataru nove vlade
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je konsultacije o mandataru nove vlade sa predstavnicima izbornih lista Saveza Vojvođanskih Mađara, Zavetnika i koalicije Patriotskog bloka.
Delegacija SVM – Ištvan Pastor, Balint Pastor i Elvira Kovač – prva je bila na razgovorima s predsednikom Aleksandrom Vučićem, drugog dana konsultacija o mandataru.Pastor je posle sastanka rekao da je sa predsednikom Vučićem dogovoreno da ta partija bude deo vladajuće većine u Skupštini, kao i da bude u Vladi.
Naveo je da SVM neće tražiti da ima ministre već će se zadovoljiti mestima državnih sekretara.
"Površno i kratko smo razgovarali o budućoj vladi, u kojoj želimo da preuzmemo deo odgovornosti kao što smo činili i ranije – sa učešćem u radu ministarstava sa državnim sekretarima", kazao je Pastor.
On je izrazio očekivanje da se razgovori nastave po konstituisanju skupštine, o detaljima u vezi sa vladom.
"Očekujem da definišemo koalicioni sporazum koji ćemo potpisati, a koji je i do sada bio vrsta putokaza o političkom delovanju, zakonodavnoj delatnosti i obavljanju različitih dužnosti", rekao je Pastor. Nakon sastanka sa predstavnicima SVM-a, Vučić je razgovarao sa delegacijom Zavetnika.Srpska stranka "Zavetnici" će ostati državotvorna opozicija spremna da pruži podršku odbrani državnih i nacionalnih interesa i neće biti deo Vlade, izjavila je predsednica te partije Milica Đurđević Stamenkovski.
Ona je nakon razgovora predstavnika te partije sa Vučićem rekla da se pod odbranom državnih i nacionalnih interesa podrazumeva pre svega očuvanje vojne neutralnosti, ustavnog poretka, "Kosova u sastavu Srbije i porodičnih vrednosti, ali i da se zajedničkim snagama odupremo spoljnopolitičkim pritiscima".
Objasnila je da "Zavetnici" neće biti deo Vlade, jer dosadašnja politička praksa, kadrovska selekcija i programski postulati koje je primenjivala vladajuća koalicija "nisu kompatibilni" sa stavovima "Zavetnika".
Milica Đurđević Stamenkovski je navela da su Vučiću predali memorandum sa programskim postulatima "Zavetnika" i naglasila da će ta partija tražiti da se Skupština Srbije izjasni o svim sporazumima koji su do sada potpisani sa Prištinom, naročito o sporazumu o energetici koje je potpisan "pod velom tajne".
Dodala je da će poslanička grupa "Zavetnici" inicirati usvajanje rezolucije kojom bi se Srbija obavezala da nijednoj međunarodno priznatoj državi neće uvesti sankcije, čime će biti sačuvane politička stabilnost i vojna neutralnost, i biće pružen otpor svima koji pritiscima od Srbije pokušavaju da iznude rešenja koja bi bila štetna po našu ekonomiju i energetiku. Usledio je sastanak sa predstavnicima koalicije "Patriotski blok", koju čine Dveri i POKS koji predvodi Žika Gojković.Pokret Dveri preneo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne želi da bude bilo kakav deo "vlade kontinuiteta Srpske naprede stranke", koja je upropastila zemlju, jer ne smatra da ti ljudi i dalje mogu da vode državu, izjavio je lider te partije Boško Obradović.
Obradović je posle konsultacija o formiranju Vlade izjavio da je dosadašnja Vlada Ane Brnabić "upropastila nekoliko ključnih javnih preduzeća i da će u ekonomskoj i energetskoj krizi, koja predstoji, nastati kolaps države, koja će izgledati kao Elektroprivreda Srbije danas".
Naveo je da je važno da se donese rezolucija o genocidu nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svetskom ratu, da se vrati služenje vojnog roka, koji bi se povezao sa obukom za civilnu zaštitu.
Obradović je rekao da je uveren da je današnji razgovor odškrinuo vrata mogućnosti da vladajuća većina opoziciju ne doživljava kao neprijatelja, već kao nekoga ko ima dobre predloge za državu.
Predstavnici POKS-a koji vodi Žika Gojković, došli su na sastanak odvojeno, jer će tako nastupati i u parlamentu.Predstavnici POKS-a nakon sastanka na Andrićevom vencu, koji je potrajao i posle razgovora sa predstavnicima Dveri, nisu dali izjave, iako su ih po dolasku najavili.
Inače, SVM će u parlamentu imati šest poslanika, Zavetnici deset, koliko će imati i lista "Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije".
Juče, prvog dana konsultacija, Vučić je razgovarao sa predstavnicima manjinskih lista Koalicije Albanaca Doline, "Zajedno za Vojvodinu" i "Muftijin amanet", dok se pozivu na razgovor nije odazvala SDA Sandžaka.
Vučić je na Instagramu najavio da će rezultate i utiske sa konsultacija objaviti po okončanju razgovora sa svima koji će poslanike imati u novom sazivu Skupštine Srbije.