Vesti
Društvo i ekonomija
Tražnja i cene pšenice i kukuruza osciliraju u Srbiji i u svetu, oprezni i prodavci i kupci
21.07.2022. 20:00
Izvor: Danas
Tražnja i cene pšenice i kukuruza osciliraju u Srbiji i u svetu, oprezni i prodavci i kupci
Tržište pšenice i kukuruza u Srbiji i na svetskim berzama je više proteklih nedelja mirno zbog neizvesnosti, izazvane ratom u Ukrajini, ali i problemima zbog nedostatka transportnih sredstava za izvoz, rekao je danas direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić.
„Tražnja i ponuda pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi oscilira iako u Srbiji ima viškova pšenice jer je ovogodišnji rod oko 3,2 miliona tona, a verovatno ima viškova i kukuruza iako će ovogodišnji prinos biti smanjen zbog suše“, rekao je Janjić za Betu.
Dodao je da na trgovinu uticalo i ograničenje izvoza iz Srbije i činjenica da je otežan transport u inostranstvo zbog nedostatka barži koje su rezervisane za izvoz ukrajinskog žita, a da je problem i transport vozovima zbog remonta pruge između Slovenije i Italije.
Današnja odluka Vlade Srbije da ukine ograničenje izvoza tih poljoprivrednih proizvoda teško da će, kako se procenjuje, podstaći dinamiku trgovanja, obzirom na te probleme i na relativno male razlike u cenama na domaćem i inostranom tržištu.
Kukuruzom se na Produktnoj berzi trguje, kako je rekao Janjić, po ceni od 33 do 33,50 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a pšenica je od 35 do 36 dinara po kilogramu, bez PDV-a.
Janjić je rekao da su i prodavci i kupci oprezni i iščekuju na koju će stranu krenuti cene tih poljoprivrednih proizvoda, da li će rasti ili padati, pa viškove čuvaju na „lageru“, ne nudeći na prodaju.
„Tržište pšenice i kukuruza je relativno mirno zbog političke neizvesnosti, nastale ratom u Ukrajini“, rekao je Janjić.
Neizvesnost, prema njegovim rečima, raste i zbog suše u zapadnoj Evropi izazvane toplotni talasom, pa se ne zna kakvi će biti prinosi.
Cene tih poljoprivrednih proizvoda, prema rečima brokera Produktne berze Anje Jakšić, blago osciliraju i na svetskim berzama, zavisno od vesti iz Ukrajine i vesti o prinosima u državama žitnicama.
Kilogram kukruza danas je, prema njenim rečima, na Čikaškoj berzi koštao 26,77 dinara, a na pariskoj Euronext berzi 38,57 dinara.
Pšenica je danas na čikaškoj berzi koštala 34,57 dinara, a na berzi u Parizu 39,92 dinara.