Vesti
Svet
Putin spreman za rat u Moldaviji?
22.07.2022. 20:00
Izvor: B92
Putin spreman za rat u Moldaviji?
Vlasti Pridnjestrovske Moldavske Republike (PMR) ponovo nameravaju da traže nezavisnost uz naknadno pristupanje Rusiji, izjavio je ministar Vitalij Ignjatijev.
Pretnja secesijom i ujedinjenjem sa majkom Rusijom dolazi kao reakcija nakon što su lideri EU dodelili Moldaviji status zemlje kandidata za članstvo u EU na sastanku Evropskog saveta 23. juna 2022. godine, koji je podnela proevropska predsednica Maja Sandu.
Ukratko, Vladimir Putin je poslao poruku da je spreman da ratuje i u Moldaviji, ako ta zemlja ne prestane da gleda ka Zapadu.Saopštenje je dato na tridesetu godišnjicu početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju, jer je 21. jula 1992. potpisan Sporazum o principima mirnog rešavanja oružanih sukoba, a 29. jula zajednička mirovna operacija. snage su raspoređene u regionu, što je eufemizam za rusku vojsku, koja je i danas na istim pozicijama. Prema izjavi Ignjatijeva, međunarodnopravni argumenti u odbranu koncepta suvereniteta i priznanja Pridnjestrovlja formirani su davno i retko ko to može da ospori.
"Vektor Pridnjestrovlja je ostao nepromenjen tokom godina postojanja republike, što se ogleda u rezultatima referenduma 17. septembra 2006. godine, gde je jasno naznačeno – nezavisnost sa naknadnim slobodnim pristupanjem Ruskoj Federaciji. Nezavisnost zemlje je apsolutni prioritet", rekao je Ignjatijev.Na pomenutom referendumu (koji je priznala samo Rusija) 97 odsto stanovništva glasalo je za nezavisnost od Moldavije i naknadno priključenje Rusiji. Da je reč o operaciji koordinisanoj iz Kremlja, potvrdila je vremenski usklađena izjava Vladimira Džabarova, prvog zamenika predsednika Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije, da Rusija neće dozvoliti scenario sa povlačenjem mirovnih snaga iz Pridnjestrovlja.
"Mirovne snage, u kojima učestvuje i rusko vojno osoblje, uvek su bile uporište predvidljivosti i smirenosti, garancija bezbednosti na levoj obali Dnjestra. Svaki pokušaj neodgovornih političara u Kišinjevu da dovedu u pitanje ovu ulogu mirovnih snaga , progurati promenu formata mirovne operacije povlačenjem ruskih trupa iz regiona, dovešće do destabilizacije i neizbežnog nastavka krvoprolića. Nećemo dozvoliti ovaj scenario, makar samo zato što u Pridnjestrovlju živi 220.000 ruskih državljana", Džabarov je zapretio ovog četvrtka u govoru na okruglom stolu u Savetu Federacije.Istovremeno je otvoreno priznao šta muči Putinov režim. Naime, Pridnjestrovlje je odsečeno od Rusije, jer su propali ratni planovi o okupaciji Odese, i spajanju sa otcepljenim delom Moldavije.
"Zbog toga je veoma važno – ne govorim o budućnosti, nije na meni da odlučujem, sve će biti jasno u bliskoj budućnosti – da li će Pridnjestrovlje imati granicu sa prijateljskom Ukrajinom, prijateljskom Rusijom ili neće. Veoma je važno da ovi idiotski planovi koje neki lideri prave nisu dobili podršku u Moldaviji", zaključio je Džabarov.