Vesti
Svet
"Putinu se ne može verovati"
23.07.2022. 20:00
Izvor: B92
"Putinu se ne može verovati"
London -- Ruski napad na ukrajinsku luku dan nakon potpisivanja sporazuma o deblokadi crnomorskih luka za izvoz žita dokazuje da se ruskom predsedniku ne može verovati.
To je izjavila britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, nadovezujući se na slične osude zapadnih zemalja i Ukrajine.
Dve ruske rakete pogodile su luku Odesa u subotu, ali nisu izazvale značajnu štetu, javio je javni servis Suspilne, pozivajući se na ukrajinsku vojsku."Ovo pokazuje da Putinu ne treba verovati ni na reč. Moramo hitno da radimo sa našim međunarodnim partnerima da pronađemo bolji način da isporučimo ukrajinsko žito na tržište koje neće uključivati Rusiju jer je prekršila obećanje", rekla je Tras.
Napad se dogodio dan nakon što je Rusija potpisala sporazum sa UN i Turskom o dozvoli izvoza žita iz crnomorskih luka, uključujući Odesu.
Napad je osudio generalni sekretar UN Antonio Guteres, koji je u petak u Istanbulu učestvovao u potpisivanju sporazuma o deblokadi izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da je raketnim udarom u Odesi Putin "pljunuo u lice generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i turskog predsednika Redžepa Erdogana", koji su posredovali sa UN u postizanju sporazuma. Rusija poriče odgovornost za današnji napad na Odesu, koji su ranije u subotu osudili generalni sekretar UN i zapadne zemlje. Ukrajina je jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, a blokadom su pogođene i siromašne zemlje zavisne od ukrajinskog žita.