Vesti
Svet
Francuska pogođena sušom, na snazi ograničenja vode
24.07.2022. 20:00
Izvor: RTV
Francuska pogođena sušom, na snazi ograničenja vode
Pariz - Francusku pogađaju talas ekstremno visokih temperatura i suša, a posebno su pogođeni okolina Loare i region Poatu-Šarant
Mnogi stanovnici stoga podležu ograničenjima potrošnje vode, a 88 departmana izdalo je upozorenje na sušu ove nedelje, prenosi BFMTV.
Suša i vrućina pogađaju čitavu zemlju, a takve prilike traju već nekoliko nedelja, pri čemu situaciju dodatno pogoršava činjenica da oskudne padavine tokom zime nisu omogućile da se rezerve vode popune.
Filip Rože, zvaničnik severnog departmana Eson, priznaje da je ove godine neuobičajena situacija pobudila oprez "veoma rano u poređenju sa onim što se obično dešava".
U departmanu Il de Frans, 60 opština u slivovima Orža i Remarda stavljeno je u stanje pripravnosti zbog suše.
U mnogim mestima je zabranjeno zalivanje bašte tokom dana kao mera predostrožnosti. Stanovnici se stoga moraju prilagoditi.
"Da bih zalio povrće, uzimam kišnicu. I zalivam svaka dva-tri dana, ne više. Inače posle toga više nemam vode", objašnjava jedan stanovnik Val Sen Žermena.
Prema najavama meteorologa, male su nade za poboljšanje u narednih nekoliko dana, dok se u naredne dve nedelje gotovo i ne očekuje kiša, sa izuzetkom Pirineja i Alpa.