Vesti
Politika
Dačić sazvao konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije za ponedeljak, prvi avgust
27.07.2022. 20:00
Izvor: Danas
Dačić sazvao konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije za ponedeljak, prvi avgust
Ivica Dačić, odlazeći predsednik Skupštine Srbije, sazvao je za ponedeljak 1. avgust u 10 sati, konstitutivnu sednicu republičkog parlamenta, na kojoj će biti potvrđeni mandati poslanika, izabran predsednik, potpredsednici i imenovan generalni sekretar. Kako Danas nezvanično saznaje Dačićev naslednik po svemu sudeći, biće Ana Brnabić, dosadašnja premijerka.
I opozicija bi trebalo da dobije dva potpredsednička mesta. Jedno će pripasti najvećoj opozicionoj stranci Stranci slobode i pravde, a drugo koaliciji Nada (Novi DSS-POKS Vojislava Mihailovića).
Prvom sednicom trinaestog saziva parlamenta predsedavaće najastariji i dva najmlađa poslanika.
Ta čast pripašće Vladeti Janković.
Skupština Srbije imaće najmanje šesnaest odborničkih grupa i prvi put posle dužeg vremena nešti manje od sto opozicionih poslanika.
U saopštenju iz parlamenta navodi se da je Dačić sazvao Prvu sednicu Narodne skupštine u trinaestom sazivu, a određen je dnevni red: potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
Sednica će se održati u velikoj sali Doma Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića).
Posle konstituisanja parlamenta i verifikacije poslaničkih mandata, Narodna skupština ima rok od 90 dana za izbor Vlade.