Vesti
Politika
Poslanici položili zakletvu, sutra izbor predsednika Skupštine
01.08.2022. 20:00
Izvor: Politika
Poslanici položili zakletvu, sutra izbor predsednika Skupštine
Narodna skupština Srbije potvrdila je mandate novim poslanicima, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.
Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu koja glasi:
„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!”.
Skupština je za danas završila rad, a biće nastavljena sutra, prenosi Tanjug.
Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”, 38 sa liste „Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije”, a 31 sa liste „Ivica Dačić - Premijer Srbije”.
Lista „Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju” ima 15 poslaničkih mesta, koalicija „Moramo” 13 mandata, lista „Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije” 10 mandata, koliko i lista „Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici”.
Pet poslaničkih mesta pripalo je listi „Savez vojvođanskih Mađara”, tri listi „Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić”, dva koaliciji „Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu”, koliko i listi „SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin”, dok „Koalicija Albanaca doline” ima jednog poslanika.
Sednicom, koja je počela oko 10 sati, predsedavao je najstariji poslanik Vladeta Janković za liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije”.
Sutra će na dnevnom redu biti izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.
Sednica počela intoniranjem himne
Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije počela je danas oko 10 sati, a prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata novim poslanicima.
Sednica je počela intoniranjem himne, a predsedava joj najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste Ujedinjeni za pobedu Srbije.
Otvarajući sednicu, Janković je čestitao poslanicima na poverenju koje su im građani ukazali i poželeo im uspeh u budućem radu, preneo je Tanjug.
Jankoviću će u vođenju sednice pomagati četiri najmlađa poslanika sa četiri prvoplasirane liste: Nikola Bokan sa izborne liste „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”, Pavle Grbović iz Ujedinjenih, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a, i Jelena Bogdanović sa liste koalicije NADA. Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.
Osim verifikacije mandata narodnih poslanika, na dnevnom redu sednice su izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.
U novom sazivu parlamenta biće 250 poslanika sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila, od kojih je najviše sa izborne liste „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve” – 120 poslanika.
Nakon što novim poslanicima mandati budu potvrđeni i Srbija dobije 13. saziv parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za izbor nove vlade koja će, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti formirana već sredinom avgusta.
Pauza od sat vremena
Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, određena je pauza kako bi Komisija za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima mogla da održi sednicu.
Sednicom te komisije, počinje proces verifikacije mandata novim poslanicima.
Pauzu u trajanju od 60 minuta odredio je oko 10.30 predsedavajući, najstariji poslanik Vladeta Janković.