Vesti
Svet
Pelosi sletela na Tajvan: Poseta je pokazatelj američke podrške demokratiji
02.08.2022. 20:00
Izvor: Politika
Pelosi sletela na Tajvan: Poseta je pokazatelj američke podrške demokratiji
„Poseta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana”, poručila je Pelos
Tajpej - Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi stigla je večeras na Tajvan, a po dolasku je rekla da je američka posvećenost demokratskom Tajvanu važnija nego ikada.
„Poseta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana”, poručila je Pelosi na Tviteru.
Ona je navela da će se u razgovorima sa liderima Tajvana „ponoviti podrška američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik”.
„Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine”, napisala je Pelosi, prenosi Tanjug.
Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine reguliše američke odnose sa ostrvom, ne zahteva da SAD intervenišu vojno u slučaju kineske invazije, već nalaže da se Tajvanu pruže resursi da se sam brani, kao i da se spreče bilo kakve unilateralne promene njegovog statusa od strane Pekinga.