Vesti
Svet
Primirje između Izraela i Islamskog džihada se poštuje, Bajden hvali Gvozdenu kupolu
08.08.2022. 20:00
Izvor: RTS
Primirje između Izraela i Islamskog džihada se poštuje, Bajden hvali Gvozdenu kupolu
Primirje između palestinskog Islamskog džihada i Izraela izdržalo je proteklu noć, prvu koja je prošla mirno nakon tri dana raketiranja. Lider ove grupe poručuje da će nastaviti borbe ako se Izrael ne bude držao dogovorenog. Američki predsednik hvali izraelsko rukovodstvo i upotrebu Gvozdene kupole.
Palestinski Islamski džihad je identifikovao tela svojih 12 pripadnika koji su stradali u borbama sa izraelskim snagama, uključujući i dvojicu komandanata.
Hamas je saopštio da i u njegovim redovima ima žrtava - dve osobe su ubijene u sukobima.
Prekid vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada zvanično je počeo u 22.30 (23.30 po lokalnom vremenu).U poslednjim trenucima uoči prekida vatre došlo je do jakih izraelskih udara na Gazu, a izraelski mediji javljaju da je u prvim minutima prekida suprotna strana uzvratila.
Ipak, noć je prošla mirno, a lider Islamskog džihada Zijad Nakaleh poručuje da će se borbe nastaviti ako se Izrael ne bude držao dogovorenog uz egipatsko posredovanje.
Američki predsednik Džozef Bajden pohvalio je izraelsko rukovodstvo, kao i sopstvenu podršku odbrambenom sistemu "gvozdena kupola", za koji navodi da je spasao mnogo života.
Izrael je počeo operaciju u petak, sa ciljem da gađa palestinsku radikalnu grupu Islamski džihad u Gazi, a u nedelju je saopšteno da je ostvaren cilj operacije.
Još u petak je ova radikalna grupa odgovorila, ispalivši stotinu raketa ka Izraelu, a sukobi su se nastavili tokom čitavog vikenda.