Vesti
Svet
FBI u Trampovoj rezidenciji tragao za poverljivim dokumentima o nuklearnom naoružanju
12.08.2022. 20:00
Izvor: Danas
FBI u Trampovoj rezidenciji tragao za poverljivim dokumentima o nuklearnom naoružanju
Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) su prilikom pretresa rezidencije bivšeg predsednika Sjednijenih Država Donalda Trampa tragali, između ostalog, i za poverljivim dokumentima o nuklearnom naoružanju, navodi se u najnovijem izveštaju o raciji sprovedenoj u ponedeljak.
Citirajući izvore upoznate sa istragom, Vašington post je objavio da je FBI tragao za ovim dokumentima za koje se smatralo da se nalaze u rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, iako nije precizirano o kakvoj se vrsti dokumenata radi niti da li se oni odnose na nuklearni arsenal Sjedinjenih Država ili neke druge zemlje.
Izveštaj je objavljen nekoliko sati pošto je javni tužilac Merik Garland izjavio da je lično autorizovao zahtev vlade za nalog za pretres i otkrio da je ministarstvo pravde zatražilo od suda na Floridi da nalog bude otpečaćen, napominjući da je Tramp sam učinio ovu pretragu javnom.U zahtevu ministarstva pravde navodi se da je razlog tome “interes javnosti da sazna kakva je sadržina naloga”.
Tramp je kasnije izdao saopštenje u kojem je izjavio da se ne protivi već da naprotiv “ohrabruje hitno objavljivanje tih dokumenata” koji su povezani sa, kako je rekao, “neameričkom, neopravdanom i nepotrebnom racijom i upadom”.
Garlandova izjava usledila je nakon što su na pretres Trampove rezidencije besno reagovale njegove pristalice koje tvrde da je u pitanju politički motivisan potez.
Policija je usmrtila jednog čoveka koji je pokušao da provali u kancelarije FBI u Sinsinatiju, Ohajo.
Sumnja na prisustvo dokumenata o nuklearnom oružju u rezidenciji Mar-a-Lago mogla bi da objasni zbog čega je Garland preduzeo tako politički obojen korak kao što je naredba da FBI agenti pretresu kuću bivšeg predsednika, pošto bi se povraćaj ovih dokumenata smatrao prioritetom za nacionalnu bezbednost.Tramp je bio naročito fokusiran na nuklearni arsenal SAD dok je boravio u Beloj kući i hvalio se time što ima privilegovani pristup visoko poverljivim informacijama.
Na leto 2017. Tramp je rekao liderima američke vojske da želi arsenal koji može da se poredi sa vremenom kada je hladni rat bio na vrhuncu, što bi značilo desetostruko povećanje, a zbog ovog zahteva ga je tadašnji državni sekretar Reks Tilerson nazvao “jeb..im moronom”.